Szépségkonyha: kívül-belül egészséges ételek

A konyha elsősorban a jóllakottság forrása, de lehet a szépségé is. Az ételek leghétköznapibb alapanyagai nemcsak belülről támogathatják egészségünket, mert sok közülük szépítőszerként is figyelemre méltó.

A biokozmetika hívei úgy tartják, hogy csakis olyasmit érdemes a bőrükre kenni, amit akár a tányérunkra is tehetnénk. Ha a főzésnél erre is gondolunk, és félreteszünk egy-két hozzávalót, a jó ízű ebéd vagy vacsora mellé meg is szépülhetünk.

Majonéz

Így segít belülről: a tojás tökéletes táplálékforrás, hiszen rengeteg létfontosságú vitamin és ásványi anyag van benne, ráadásul valamennyi nélkülözhetetlen esszenciális aminosavat (azaz a fehérjék építőköveit) is tartalmazza. Az olívaolaj egészséges, telítetlen zsírsavaival, valamint E-vitamin-tartalmával a szívbetegségek veszélyét csökkenti.

Így segít kívülről: a tojás és az olívaolaj zsiradéktartalma és vitaminjai táplálják a töredezett hajat. A haj szennyeződéseit a tojásban levő lecitin megköti, ezért kiválóan tisztít is.

Hogyan használjuk? A haj hosszától függően egy-két tojást keverjünk össze alaposan egy citrom levével. (A tojás jellegzetes szagát pár csepp levendulaolajjal vehetjük el.) Ha extra táplálásra van szüksége a hajunknak, a tojásokhoz keverjünk 5 evőkanál olívaolajat, és dolgozzuk össze homogén masszává. A citromos vagy olívás tojáskeveréket vigyük fel a hajunkra (előtte nem kell benedvesíteni a hajat!), és dörzsöljük be alaposan. A fejbőrünket is masszírozzuk át vele. Tekerjünk rá törölközőt, és hagyjuk hatni 15-20 percig – ha van türelmünk, akkor még tovább. Végül langyos vízzel alaposan öblítsük ki a hajból.

Mézes tea

Így segít belülről: a teában rengeteg az antioxidáns vegyület, amely segít közömbösíteni a szabadgyököket, és megelőzni akár az olyan súlyos betegségeket is, mint a szív- és érrendszeri problémák vagy a daganatok. A zöld tea különösen sok vitamint (köztük C-és B-vitamint) és ásványi anyagot (magnéziumot, káliumot, mangánt és fluort) tartalmaz. A méz szintén gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, emellett gyógyítja a légúti betegségeket, erősíti az immunrendszert, de jó hatással van a gyomorra, a bélrendszerre és az idegrendszerre is.

Így segít kívülről: a tea antioxidánsai frissen, fiatalon tartják a bőrt, a méz pedig egyszerre hidratál és fertőtlenít is.

Hogyan használjuk? A kiáztatott teafiltert nyomkodjuk ki, tegyük hűtőszekrénybe, majd néhány percre helyezzük a szemünkre: eltünteti a táskákat és a fekete karikákat, kisimítja a ráncokat, megnyugtatja a gyulladt szemet. A hűvös zöldtea-főzetet frissítő arctonik helyett is használhatjuk: a teába mártott vattapamaccsal egyszerűen töröljük át a bőrünket. A méz a széltől kicserepesedett ajak gyógyítója: kenjünk rá egy vékony réteget, és hagyjuk fent néhány percig.

Diós kalács

Így segít belülről: a dió a telítetlen zsírsavak kiváló forrása, és még egy bőséges étkezés után is képes normalizálni a koleszterinszintet. Serkenti az emésztést, antioxidáns-tartalma pedig hozzájárulhat néhány súlyos betegség megelőzéséhez. Az élesztő B-vitaminokban rendkívül gazdag.

Így segít kívülről: a dió gyulladásgátló hatását bőrbetegségek, pattanások, ekcéma esetén hasznosíthatjuk a legjobban. Az élesztőt is régóta alkalmazzák a pattanásos, zsíros bőr ápolására.

Hogyan használjuk? A zsíros, problémás bőrre való arcradírhoz a durvára darált diót keverjük el egy evőkanál tejjel és egy kevés élesztővel. A masszát vigyük fel az arcunkra, majd 20 perc múlva dörzsöljük le, végül langyos vízzel mossuk le a maradékot.

Spenótos burgonya

Így segít belülről: a spenót kiváló vas- és a B-vitamin-forrás, csökkenti a vércukorszintet, szabályozza a vérnyomást, antioxidánsai serkentik az immunrendszer működését. A burgonya szénhidrátok mellett értékes fehérjéket, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Remek ellenszere az emésztési problémáknak, de a népgyógyászat a burgonya főzőlevét álmatlanság és székrekedés ellen is ajánlja.

Így segít kívülről: a burgonya feszessé teszi és puhítja, míg a spenót vitamintartalmával táplálja, revitalizálja a bőrt.

Hogyan használjuk? Néhány friss, nyers spenótlevelet tépkedjünk össze, és keverjük egy nyers, lereszelt burgonyához. Az így kapott arcpakolás erős hámképző, elősegíti a sebgyógyulást, bőrnyugtató hatású. Ha a spenótot kelkáposztával és kevés mézzel turmixoljuk össze, száraz, fáradt bőrre való, vitalizáló arcpakolás lesz a jutalmunk. Mindkét pakolást körülbelül 20 percig hagyjuk hatni.

Gyümölcsjoghurt

Így segít belülről: a joghurt hasznos baktériumai a bélflóra egészségét óvják, ezáltal az immunrendszer működését is segítik. Az idénygyümölcsök vitamin- és ásványianyag-tartalma, valamint élelmi rostjai segítik az emésztést, vitalizálnak és erősítik a szervezet ellenálló képességét.

Így segít kívülről: a joghurt és a gyümölcsök savtartalma gyengéden, mégis hatásosan távolítják el a bőr felszínéről az elöregedett hámsejteket, vitaminjaik és ásványi anyagaik ugyanakkor táplálják a bőrt.

Hogyan használjuk? Egy natúr joghurtot keverjünk vagy turmixoljunk össze friss gyümölccsel vagy zöldséggel: az alma savtartalma a joghurtét kiegészítve hatásosan hámlasztja a bőrfelszínt. A reszelt uborkával kevert joghurt kiváló hidratáló, ránctalanító szer. A joghurt, pár csepp narancslé, kevés reszelt sárgarépa, valamint egy pici méz összekeverésével készített pakolás a zsíros bőrt teszi rendbe, csakúgy, mint a villával összenyomott banánból és joghurtból álló keverék.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +21 °C
Minimum: +6 °C

Az átmenetileg megnövekvő gomoly- és fátyolfelhőzet mellett legalább több órára kisüt a nap. Csapadék nem valószínű. A délnyugati, déli szelet élénk, helyenként erős, főként az Északnyugat-Dunántúlon viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 25 fok között várható. Késő estére általában 12 és 17 fok közé hűl le a levegő. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra