Emlő-szűrőprogram

A szervezett szűrőprogramok már sok országban működnek. A szűrés történhet önkéntes és behívásos módon. Előző esetben jelentkezés alapján, utóbbiban - a tüdőszűréshez hasonlóan - levelet kap a páciens, amelyben a vizsgálat helyét és időpontját jelzik.

Az emlőszűrés

Lényege, hogy rendszeres tapintásos (fizikális) és mammográfiás vizsgálat történik, panasz- és tünetmentes nőknél. A nemzetközi ajánlások szerint 35-40 éves életkor között egy alkalommal, 40-50 éves kor között 1 - 2 évente, 50 éves kor felett évente javasolt a mammográfia elvégzése. 35 éves kor alatt emlőszűrő vizsgálat nem indokolt, csak veszélyeztetett nőknél. Mivel a tömeges, szervezett emlőszűrés nagyon drága, nem minden ország engedheti meg magának, pedig egy későn felfedezett emlőrák kezelése súlyos százezrekbe-milliókba kerül, és gyógyulási esélye sokkal rosszabb, mint a szűréssel felfedezett kis daganaté. Legalább 70%-os megjelenés szükséges ahhoz, hogy a szűrőprogram megfelelő eredményt hozzon.

Magyarországon

A rendszeres, behívásos szűrés 2001 decemberében indult el, 45-65 éves kor közötti nőknél, 2 éves ciklusban, 32 akkreditált (szakmailag ellenőrzött és megfelelőnek talált) központtal. Az emlőszűrő központok a szűrést követő visszahívást-kidolgozást, és sebészi, onkológiai kezelést is elvégzik, illetve összefogják. A szűrés számszerű eredményéről havonta, a betegek további sorsáról negyedévente küldenek jelentést a központba. A címlisták az ÁNTSZ-től származnak.

Kettős leolvasással

A mammográfiás alapfelvételek elkészítése után kettős leolvasás történik. Ha egyik radiológus - egymástól függetlenül - sem talál az emlőkben malignitásra gyanús területet, negatívnak tekinthető a szűrővizsgálat. Ha bármelyikük felveti esetleges daganat gyanúját, a beteget telefonon, levélben visszahívják. 1000 nő szűrővizsgálata során átlagosan 3-4 emlőrákot fedeznek fel.

Nem kell megrémülni, ha a szűrésből valakit "kiemelnek".

Ez a szűrővizsgálat normális menetéhez tartozik. A legelső mammográfia - nagy érzékenysége miatt - több kóros, vagy bizonytalan eltérést mutat, mint amennyi végül emlőráknak bizonyul. 1000 nőből általában 20-100-at szoktak kiegészítő vizsgálatokra visszahívni. Ez további mammográfiás felvételeket, ultrahang vizsgálatot, esetleg célzott mintavételt (biopsziát) jelent. Nagyon ritkán, 1000-ből kb. 0,5-1 betegnél sebészi mintavételt (excíziót), kis műtétet kell végezni, mert nincs más megoldás annak tisztázására, hogy rosszindulatú-e a képen talált kóros elváltozás. Az ilyen mintavételek harmadában-felében valóban emlőrák a végleges diagnózis.

A szűrőprogrammal szembeni elvárás:

Az emlőrák okozta halálozás jelentős csökkentése. A mai korszerű eszközökkel csaknem 100 százalékban (85-100%) műtét előtt már bizonyítható, hogy a betegnek emlőrákja van, így manapság lényegesen kevesebb jóindulatú folyamatot operálnak. Egy későn felfedezett emlőrák kezelése súlyos százezrekbe-milliókba kerül, és gyógyulási esélye sokkal rosszabb, mint a szűréssel felfedezett kis daganaté.

Az emlőszűrés előnyei

Az esetleges daganat felfedezése 1-2 évvel előbb történik meg, mint, ha azt saját magának tapintaná ki a páciens Számos esetben az emlő eltávolítása helyett a részleges műtét is elégséges. Sokszor elegendő a kis daganat sebészi eltávolítása, és nem kell utókezelés (sugár- és kemoterápia). A végleges gyógyulás esélye jelentősen nő, a halálozás aránya kb. 30%-kal csökken.

Tipp:

Ne hagyatkozzon az emlékezetére, vezesse egy naplóban, mikor és milyen szűrővizsgálaton volt, milyen eredményt kapott. Így biztosan nem marad ki egy ellenőrzés nélküli év sem.

További információkért kattintson a www.her2.hu weboldalra.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +14 °C
Minimum: +6 °C

Többnyire borult lesz az ég. Több helyen várható eső, főként a délkeleti, déli részeken zápor, zivatar is kialakulhat. Az északnyugati szelet a front mentén erős, viharos széllökések kísérik. Késő este 5, 10 fok valószínű. A melegedésnek egy markáns hidegfront vetett véget, ami sokaknál okozhat kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra