5 ízületkímélő tipp

Úgy képzeli, hogy hosszú, aktív élete lesz? És vajon ízületeiért is mindent megtesz, hogy olajozottan szolgálják e hosszú életen át? Éljen úgy, hogy minden porcikája meghálálja!

1. Reform a konyhában

A legjobb, ha a tányérra ezentúl az ízületeit is "olajozó" finomságok kerülnek: sok zöldség, gyümölcs, tengeri hal, olajos magvak és különféle olajok az állati zsiradékok helyett. Válasszon minél színesebb zöldségeket, hogy többféle olyan növényi hatóanyag kerüljön a szervezetébe, ami segít elkerülni (és mérsékelni) a gyulladást! A savas, savasító ételekből fogyasszon minél kevesebbet, az állati eredetű élelmiszerek arányát pedig fokozatosan csökkentse a felsoroltak javára!

Mivel bizonyos ásványi anyagok és vitaminok hiánya nagyban hozzájárul az ízületi problémák kialakulásához, vigyen be bőven C- és E-vitaminban, béta-karotinban, valamint szelénben, cinkben, rézben és vasban gazdag, antioxidáns hatású ételeket, élelmiszereket!

2. Kímélet helyett mozgás!

A passzív életmód az ízületek és a porcok „halálát” jelenti, ezért mozogni akkor is muszáj, ha már itt-ott sajog. Olyan mozgásformát válasszon, ami az esetlegesen fájlalt ízületet (térd, váll, csípő stb.) kíméli. A legjobb, ha vízben végezhető sportot űz (úszás, aquafitness), de ízületkímélő a kerékpározás, sőt a sífutás is.

Ha vásárol vagy cipekedik, kerülje a féloldalas terhelést, használjon gurulós táskát vagy hátizsákot. Hasonló a helyzet akkor, ha házimunkát végez: főzés vagy vasalás közben például pihentesse sámlin vagy zsámolyon a lábát, porszívózáskor használjon hosszabbítót hajlongás helyett, és a kis lapátos söprű helyett pedig inkább hosszú nyelű partvissal takarítson!

3. Extra támogatás

Az ízületek szempontjából számos olyan készítmény elérhető, aminek hatóanyagai, összetevői kifejezetten a porc, az ízületek működését, épülését, gyógyulását támogatják. Ha már ízületbarát összetevőkről van szó, kiemelten fontos az úgynevezett MSM, a glükozamin, a kondroitin, a hialuronsav és a kollagén. Lehetőleg olyan étrend-kiegészítő terméket válasszon, ami a felsoroltakat együtt tartalmazza!

4. Viszlát, felesleges kilók!

Ha a kényelmesnél és az egészségesnél többet mutat a mérleg, amikor rááll, akkor nem csak azért érdemes elgondolkodnia a fogyókúrán, hogy újra beleférjen kedvenc ruháiba, hanem azért is, hogy ízületeit is megszabadítsa az átlagosnál nagyobb terheléstől. Aki már ténylegesen küszködik ízületi fájdalmakkal, sokszor a fogyással párhuzamosan arra is felfigyel, hogy fájdalma mérséklődik. Érdemes hát belevágni a diétába!

5. Csak kényelmesen!

Nagyobb eséllyel ússza meg az ízületi panaszokat, ha a cipőválasztásnál is "ízülettudatosan" dönt: aminek a sarka 5 cm-nél magasabb, azt inkább felejtse el, és jobb búcsút inteni a kitaposott lábbeliknek is, mert ezek is egyenlőtlen terheket rónak a kisízületekre, a gerincre, ami térd- és gerincfájdalmat is okozhat.

Az írás megjelent a Nők Lapja Egészség december-januári számában.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +21 °C
Minimum: +6 °C

A napközben átmenetileg megnövekvő gomoly- és fátyolfelhőzet mellett legalább több órára kisüt a nap. Csapadék nem valószínű. A délnyugati, nyugati szelet erős, főként az Északnyugat-Dunántúlon viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 25 fok között várható. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra