Lecitin

Betűméret:

Mi is az a lecitin?

A lecitin (már néven foszfatidilkolin) egy természetes, zsírszerű anyag, a foszfolipidek egyike, semleges és poláros lipidek természetes keveréke. A sejtfal fontos építőeleme, szükséges az emberi szervezet élő sejtjeinek optimális működéséhez, kiemelt szerepe van a csontvelő, az idegrendszer, a szív és a máj működésében, jelentős mennyiségben található a sejtmembránokban, az izmokban, az idegsejtekben és az agyban. A lecitin többek között segíti a zsírok és a koleszterin szállítását a vérben, és a zsírok feldolgozását is az epében. A kereskedelemben többféle kiszerelésben (folyadék, drazsé stb.) kapható, más anyagokkal kombinálva, illetve tiszta alkoholban feloldva.

Miben található?

A táplálékaink közül természetes lecitinforrások a növényi olajok (például a szója, repce, len és napraforgó), a hüvelyesek (lencse és borsó), a kukorica és búzacsíra, a teljes kiőrlésű gabonafélék, az állati eredetűek közül pedig például a máj, a tojássárgája, a tej. A szója különösen gazdag lecitinben, nem véletlen, hogy az étrend-kiegészítőként kapható lecitinkészítmények legfontosabb alapanyaga a szója. A lecitin fogyasztásához kapcsolódó mellékhatás nem ismert, túladagolásának veszélye sem áll fenn. A természetes lecitinnel évente több, 3-4 hétig tartó kúrát is végezhetünk. A kereskedelmi forgalomban kapható lecitin (foszfatidilkolin) javasolt adagja 3-7 gramm naponta. Egyes felszívódási zavarok esetén kellő óvatossággal adható, mivel a foszfatidilkolin kiegészítés hatására hasmenés, zsírszéklet jelentkezhet.

Mi a szerepe?

A lecitin a szervezet szinte valamennyi funkciójában részt vesz. Fő alkotórészei a kolin és az inozitol. A kolin számos élettani folyamatban játszik szerepet, így például foszfolipidek alkotórésze, az acetilkolinnak nevezett idegi átvivőanyag szintézisének kiindulási vegyülete, valamint metilcsoport átadó. Az inozitol a kolinhoz hasonlóan "zsírégető" hatású, megakadályozza a zsírok lerakódását a májban és felgyorsítja azok eltávolítását. Kísérleti eredmények mutatnak arra, hogy a lecitin bevitel képes a szérum-koleszterinszintet csökkenteni. Ez a hatásmechanizmus azzal a feltételezéssel magyarázható, hogy koleszterin szövetekből való eltávolításáért az LCAT nevű enzim a felelős. A lecitin segíti az A- és a B1-vitamin felszívódását. Ezen kívül gyakran emlegetik mint az idegek táplálékát: szellemi és fizikai kimerültség esetén elősegíti a szervezet regenerálódását, javítja a memóriát és a koncentrációképességet. Mivel a sejtek felépítésében is szerepet játszik, hatására nő a szervezet teljesítőképessége. Csökkenti a koleszterinszintet, mert az emulgeáló tulajdonsága révén a koleszterint és egyéb lipideket elegyíti a vízzel, így azok kiürülhetnek a szervezetből. Tisztítja az érfalakat, erősíti a szívizomzatot, hozzájárul az egészséges vérkeringés fenntartásához, májvédő hatású, elősegíti a zsírban oldódó vitaminok felszívódását és védi a gyomor nyálkahártyáját. Mivel étrendünk általában a szükségesnél jóval több zsírt tartalmaz, szinte minden ember számára nélkülözhetetlen lenne a lecitin.

Kutatási eredmények

Vizsgálatok folynak a lecitinnek, illetve a benne lévő kolinnak a daganatos betegségekre gyakorolt hatásáról, de ezek még kezdeti szakaszban vannak. Állatkísérletekben a kolinhiányos étrenden tartott állatokban a máj rákos elváltozását figyelték meg, míg a kellő mennyiségű kolin májvédő hatásúnak bizonyult. Az amerikai prof. dr. Bernard F. Szuhaj kutatásokat végez a lecitin hatásairól. Tapasztalatai szerint vérnyomás-csökkentő, vérkeringést javító, epe- és májvédő, idegerősítő hatása van. Kutatások folynak arról is, hogy egyes neurológiai eltérések esetén és az Alzheimer-kór kezelésében is terápiás értékű lehet.

Kalkulátor

Hogy megtudja, pontosan mekkora napi mennyiségre van szüksége egyes vitaminokból vagy ásványi anyagokból, próbálja ki vitaminkalkulátorunkat!

tovább

Kérdések

Túladagolhatók az ásványi anyagok?

tovább

Vitamintippek

Akinek ízületi fájdalmai, reumatikus panaszai vannak, a tünetei akkor javulhatnak, ha több Omega-3 zsírsavat fogyaszt. A halolaj és egyes növényi olajok (lenmagolaj, repceolaj) nagy mennyiségben tartalmaznak Omega-3 zsírsavat.

következő tipp

Kiemelt témánk támogatója aKft.1046 Budapest, Kiss Ernő u.1-3Tel.: +36 1 231 8090