PABA - Para-amino-benzoesav

Betűméret:

A PABA-ról régebben azt tartották, hogy a B-vitaminok közé tartozik. Ma már tudjuk, hogy közvetlenül nem életfontosságú tápanyag, de bizonyos mikroorganizmusok (bélbaktériumok) számára nélkülözhetetlen. Ezek a baktériumok hozzátartoznak a szervezet ún. normál flórájához, sőt, mint fentebb említettük, hasznot is hajtanak, pl. vitaminokat termelnek és visszaszorítják a kórokozó baktériumokat. A PABA e jótékony baktériumokon keresztül hat előnyösen a szervezetre.

Mihez szükséges?

  • Antioxidatív folyamatokhoz, védőfaktorként
  • Az emésztőrendszer mikoorganizmusainak tökéletes működéséhez
  • Közvetve csökkentheti az érelmeszesedés és a szívinfarktus veszélyét

Mennyi szükséges belőle?

Nincsenek pontos szakirodalmi ajánlások a PABA napi beviteli szintjére vonatkozóan.

Miben található meg?

A PABA legjobb táplálkozási forrásai a gabonafélék.

A hiány és többlet hatása

Hiányállapotok

Emberi szervezetben még nem mutatták ki hiányállapotát

Túladagolás

A PABA nagy mennyiségben sem toxikus, kozmetikai szerekben alkalmazva viszont arra érzékenyeknél bőrkiütéseket okozhat.

Kalkulátor

Hogy megtudja, pontosan mekkora napi mennyiségre van szüksége egyes vitaminokból vagy ásványi anyagokból, próbálja ki vitaminkalkulátorunkat!

tovább

Kérdések

Mik azok az ásványi anyagok?

tovább

Vitamintippek

Azoknak az idős embereknek, akiknél a B12 vitaminszint alacsony, hatszor nagyobb az esélyük az agysorvadásra. Ezért különösen fontos a kiegyensúlyozott az étrend, elegendő húst, halat és tejet kell fogyasztani.

következő tipp

Kiemelt témánk támogatója aKft.1046 Budapest, Kiss Ernő u.1-3Tel.: +36 1 231 8090