Jód

Betűméret:

A jódról sokan tudják, hogy a pajzsmirigy-hormonok egyik alkotója, és talán azt is tudják néhányan, hogy a káros környezeti radioaktív sugárzások kivédésében is szerepe van. A "sugárzásvédő" hatás elég érdekes módon működik: megfelelő jódellátottság esetén a szervezet a radioaktív jódot nem engedi felszívódni és beépülni. Normális állapotban egy felnőtt szervezetében mintegy 15-20 mg jód található.

Mihez szükséges?

  • Pajzsmirigyhormonok termelése
  • Az anyagcsere szabályozása
  • Idegrendszer működése
  • Vérkeringés szabályozása

Mennyi szükséges belőle?

A jód felszívódása függ a szervezet jódtelítettségétől. A felszívódását elég sok növény befolyásolja, többek között a kelkáposzta, fejeskáposzta, retek, kelbimbó. Ezeken kívül hatással van rá még a fluorid és a nitrát is, mindkettő gátolja.

Miben található meg?

A jód legjobb forrása a tengeri hal, a tengeri só, a kagylók és a jódozott só, bár ez utóbbi fogyasztása az amúgy is magas nátriumbevitel miatt nem igazán ajánlatos.

Napi szükséglet / adagolás
életkorszükséglet
(milligramm)

férfi
Félévesnél fiatalabb0,04
7-12 hónap0,05
1-3 év0,07
4-6 év0,09
7-10 év0,12
11-14 év0,15
15-18 év0,150,115
19-30 év0,15
31-60 év0,15
60 év felett0,15


szükséglet
(milligramm)

férfi
Várandósság0,18-
Szoptatás0,2-
Nehéz fizikai munka-0,15
Stressz0,15
Dohányzás0,18
Alkohol fogyasztás0,18
Menopauza0,15-
A hiány és többlet hatása

Hiányállapotok

Jód hiányában az anyagcsere lassul, depresszió lép fel, a szérumban az össz-zsiradék szint nő, fiatal korban kreténizmus léphet fel, várandós anyáknál a magzat elhalása, spontán abortusz, magzatfejlődési rendellenességek jelentkeznek. Általános tünet a golyva, a pajzsmirigy megnagyobbodása.

Túladagolás

A jód fokozott bevitele emelkedett pajzsmirigyműködést eredményez, toxikus tünetekkel együtt.

Kalkulátor

Hogy megtudja, pontosan mekkora napi mennyiségre van szüksége egyes vitaminokból vagy ásványi anyagokból, próbálja ki vitaminkalkulátorunkat!

tovább

Kérdések

Mire jó a glükozamin?

tovább

Vitamintippek

Azoknak az idős embereknek, akiknél a B12 vitaminszint alacsony, hatszor nagyobb az esélyük az agysorvadásra. Ezért különösen fontos a kiegyensúlyozott az étrend, elegendő húst, halat és tejet kell fogyasztani.

következő tipp

Kiemelt témánk támogatója aKft.1046 Budapest, Kiss Ernő u.1-3Tel.: +36 1 231 8090