A szervezetben a klór leginkább a sejteken kívüli vízterekben és a gyomorsavban fordul elő legnagyobb arányban. A gyomorsavban a sósav alkotórészeként az emésztés munkáját segíti és készíti elő. A sejteken kívüli terekben a nátrium- és a káliumionokhoz kötődik.
Mihez szükséges?
- Sav-bázis egyensúly
- Gyomorsav-termelés és hatás
- Só- és vízháztartás
Mennyi szükséges belőle?
A klór szükségletet szoros összefüggésben kell szemlélni a nátriumbevitellel, hiszen a legjelentősebb forrása éppen a konyhasó. Ennek tömegén belül nagyobb arányt képvisel a klór, mint a nátrium, tehát ezzel be is jut a szervezetünkbe megfelelő mennyiségben a klór.
Miben található meg?
A klór természetes eredetű élelmiszereink közül legjelentősebb mértékben a konyhasóban fordul elő, és ezzel a mennyiséggel hiánytalanul fedezzük is a szükségletünket belőle.
Napi szükséglet / adagolás
életkor | szükséglet (milligramm) |
| nő | férfi | Félévesnél fiatalabb | 300 | 7-12 hónap | 600 | 1-3 év | 800 | 4-6 év | 1100 | 7-10 év | 1400 | 11-14 év | 3000 | 15-18 év | 3000 | 19-30 év | 3000 | 31-60 év | 3000 | 60 év felett | 3000 |
|
|
| nő | férfi | Várandósság | 3000 | - | Szoptatás | 3000 | - | Nehéz fizikai munka | - | 3500 | Stressz | 3000 | Dohányzás | 3000 | Alkohol fogyasztás | 3000 | Menopauza | 3000 | - |
|
A hiány és többlet hatása
Hiányállapotok
Mai táplálkozásunk mellet hiányállapota nem alakulhat ki.
Túladagolás
A klór túladagolása természetes úton csak a konyhasó extrém mértékű bevitelével valósítható meg, ekkor sem a klór túladagolása lesz az elsődleges ártalom. Gázhalmazállapotban belélegezve azonnal súlyos mérgezést és károsodásokat okoz.