Férfi-vitaminok?

Azt eddig is tudtuk, hogy a vitaminok mindenki számára fontosak. Az elmúlt évek kutatásai és a tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy egyes vitaminoknál az eddiginél is jelentősebb eltérés mutatkozik a férfi és a nő szervezet igényei között.

A női és a férfi szervezet vitaminigényét már évtizedekkel ezelőtt meghatározták, és azóta rendszeresen pontosítva táblázatokba foglalják, hogy mindenki számra egyszerűen kikereshető legyen, melyik létfontosságú mikrotápanyagból mennyire is van pontosan szüksége. Az elmúlt évtizedekben azonban bebizonyosodott, hogy egyes vitaminokra a férfiaknak más miatt is szükségük lehet, mint eddig gondolták. Egyre többször észlelhető az erősebb nem tagjai között a stressz, a fáradékonyság és a kimerültség, amelyek együttesen a szellemi-fizikai teljesítőképeséget és a szexuális életet is érintik, negatív irányba befolyásolva őket. Ez egy ördögi kör kialakulásához vezethet, mivel a folyamatosan emelkedő stressz miatt csökken a fizikai-szellemi teljesítmény és a potencia, amely újabb stresszt eredményez. A körhintából azonban létezik kiszállás, s nem túlzottan meglepő, hogy ismét a táplálkozás nyújtja ehhez a segítő kezet.

Stressz-vitaminok

Az antioxidáns hatású vitaminokat stressz elleni hatóanyagokként tartjuk számon. Bár magát a kiváltó okot nem tudják megszüntetni, a folyamatos terhelés hatására a szervezetben képződő, rendkívül reakcióképes, ezért a legtöbb anyagot - az élő szöveteket különösen - károsítani képes szabadgyököket semlegesíteni tudják. A szabadgyökök roncsolják, egyes esetekben kóros burjánzásra késztetik a sejteket, amelyet minden hétköznapi ember tumoros betegségek néven ismer. De az orvosok szerint ők tehetők felelőssé a korán kialakuló ráncokért, a kihulló hajszálak jó részéért és a száraz, fénytelen bőrért is. Ellenük nyújt természetes védelmet az egyik leghatékonyabb formában a zsírban oldódó E-vitamin, amit más néven tokoferolként ismerhet. Számos olyan vegyület van, amelynek hatása hasonlít az E-vitaminéra, ezek a különböző (alfa, béta, gamma) tokoferolok. Az E-vitaminok könnyen oxidálódnak, tehát levegőn, napsugárzás hatására könnyen elveszthetik hatásukat. Egy férfi számára napi 12 mg a legkevesebb, ami az egészséghez szükséges belőle.

A C-vitamin szintén eléggé ismert antioxidáns, főleg szabadgyök-űző hatásáról. Nem véletlen, hogy a téli, megfázásos időszakban is ezt az immunrendszerünket felpörgető vitamint kérjük a patikában, mivel többféle módon is segíti a stressz, a fáradtság és a betegségek leküzdését. Furcsa vitamin: mindössze két állatfaj, a tengerimalac és az ember nem tudja előállítani, más fajok igen, tehát számukra ez nem vitamin. Mindemellett ez a vitamin birtokolja a legnagyobb mennyiségben szükséges vitamin címét, mert a napi szükséglete akkora, hogy bármely más vitaminé sem éri el. Gyakran használjuk az "aszkorbinsav" megnevezést is rá. Vízben igen jól oldódik, de oxigén, fény, hő vagy fémionok hatására könnyen bomlik. Egy férfi számára 60 mg a napi ajánlott adag.

D-inamikus vitamin

A D-vitaminról hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy csak a csontritkulásban van kiemelt szerepe, hiszen mindenki megtanulta még általános iskolában, mit jelent az angolkór, és miért hatásos ellenszere a D-vitamin. Azt már kevesebben tudják, hogy a D-vitamin az idegrendszer ép működése szempontjából kiemelkedően fontos foszfor anyagcseréjében is nagy szerepet játszik, így nemcsak a csontoknak, hanem az elmének is nélkülözhetetlen. Kétféle D-vitamin különböztetünk meg: a D2 és a D3 vitamint. D2 vitamint tartalmaznak inkább a növények, vegyesen mindkettőt pedig az állati eredetű élelmiszerek. A D3 vitamin sokkal aktívabb, mint a D2, és ez keletkezik a napsugárzás hatására a bőrben is. Egy egészséges (vagy azzá válni kívánó) férfi számára legalább napi 5 mikrogramm D-vitamin bevitel szükséges.

Cinkes lapok

A cinkről korábban már bebizonyosodott, hogy mérgező is tud lenni, főleg, ha konzervesdobozok faláról kerül a savas élelmiszerbe. Mégis mintegy 2-3 grammnyi mennyiségben van jelen az emberi szervezetben, ezen belül is főleg a haj, a szem, és a férfi nemi szervek tartalmazzák. Ezeken kívül a máj, a vesék, az izmok, és a bőr tartalmaz belőle még számottevő mennyiséget. Hiányában a herék elsorvadása, elhúzódó sebgyógyulás, csökkent étvágy és ízérzés, letargia, hasmenés, bőrgyulladások jelentkeznek. Ha nem dohányzik, 10, ha igen, akkor legalább 12 mg a napi szükséglete ebből a mikroelemből.

Az antioxidánsok hőse: a szelén

A szelén az elmúlt évtizedekben szédítő karriert futott be, az egyik legtöbbet vizsgált ásványi anyag lett. Ezt a különleges reflektorfényt annak köszönheti, hogy a vitaminoknál kevesebb veszéllyel, de nagyobb hatásfokkal képes közömbösíteni a már említett szabadgyököket. Az emberi szervezetben mindössze 6 (!) milligramm található belőle, mégis az egyik legfontosabb egészségvédő anyagnak tartják mostanában. Bár szerepét még mindig nem sikerült megfelelően tisztázni, 75 mikrogrammban (a mikrogramm gramm egymilliomod része) állapították meg a szükséges napi mennyiségét a férfiak számára.

Már a patikák, boltok polcain vannak az első, kifejezetten férfiak számára fejlesztett vitamin- és ásványi anyag készítmények, amely az erősebbnek titulált, de sokszor mégis gyenge nem egészségét, fizikai-szellemi és szexuális teljesítőképességét hivatottak óvni. Érdemes egy próbát tenni velük!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Dipankrin reklámvideó (X)
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +10 °C
Minimum: -2 °C

A Nyugat-Dunántúlon egész nap derült idő valószínű, másutt viszont erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, de a legtöbb helyen így is többórás napsütésre lehet számítani. Ez alól az északkeleti megyék lehet kivétel, ott tartósabb lehet a felhőzet. Csapadék nem valószínű. A Dunától keletre megélénkül, a Tiszántúlon olykor meg is erősödik az északi szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 7 és 13 fok között valószínű. Hidegfronti hatásokkal kell számolni az arra érzékenyeknek, lesz viszont sok napsütés, ami segíti a D-vitamin termelődését.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra