Bütyök - egy kellemetlen ismerős

Természetesen nem Fekete István kedves kamaszhőséről lesz szó az alábbiakban, hanem egy sokszor titkolt, fájdalmas elváltozásról, amelyet a rosszul megválasztott cipő segít elő, és ami elhanyagolva a lábfej eltorzulásához vezethet.

A nagymama keserve

BütyökHogy milyen kínokat tud okozni egy bütyök a lábon, azt egy vidéki nagymama szenvedésein láthattam. Világéletében lúdtalpas volt, de nem foglalkozott vele. Falusi szokás szerint csak teljesen lapos sarkú cipőkben járt, nyaranta leggyakrabban csak egy vászon tornacipőt ("dorcót") húzott, tavasszal-ősszel sokszor dolgozott gumicsizmában, telente fűzős bundáscipőben. Ahogy teltek az évek, a nagylábujja egyre inkább elhajlott a kisujj irányába, a nagyujj alatt oldalt pedig egy-egy bütyök jelent meg: érzékeny, tapintásra fájdalmas, feszülő kinövés, amelyen a bőr időnként be is gyulladt. Idős éveiben mindkét lábfeje erősen torzult, annyira, hogy bőrcipőt már egyáltalán nem tudott húzni rá, hanem kénytelen volt táguló posztócipőben, "mamuszban", vagy a valódi lábméreténél nagyobb csizmában, cipőben járni télen-nyáron.

Talán meglepő a történet, de igaz. S mielőtt valaki azt hinné, rá úgysem vonatkozik, hát elképzelhető, hogy nagyot téved. Kedves női olvasó! Volt már önön hegyes orrú cipő? Sokszor hordja? Akkor lehet, hogy néhány évtized múlva már az Ön példáján keresztül mutatja be valaki a bütyök keletkezését. Bizony, a ma divatos hegyes orrú cipők hasonló módon képesek deformálni a lábat.

A lúdtalp a ludas

A bütyök (hallux valgus) a láb leggyakoribb deformitásai közé tartozik, különösen a fejlett társadalmakban és a nők között fordul elő nagy számban. A nagylábujj alappercének kinövését értjük alatta. Kialakulásának oka a láb harántboltozatának süllyedése, amelyet a köznyelv lúdtalpnak nevez. A láb statikai helyzetének, a súly eloszlásának a megváltozása következtében ugyanis a lábfej a lábujjak tövénél kiszélesedik, a megváltozott nyomás hatására az inak a nagylábujjat a másik négy ujj felé húzzák. A nagyujj ("öregujj") rendellenes elhajlása miatt az alapperc az ellentétes oldalon jellegzetesen kitüremkedik, deformálódik, csontkinövés is létrejöhet. Az ízület belső, illetve oldalsó részén a nyáktömlő az állandó fokozott nyomás hatására könnyen gyulladásba jön, ami a gyulladás fellángolásakor fokozott fájdalommal jár. A dörzsölés hatására a deformálódott ízület feletti bőr könnyen begyulladhat, kisebesedhet, sőt, fekély is kialakulhat. A lúdtalp korai felismerése és kezelése azért is fontos lenne, mivel minél tovább állnak fenn az egészségtelen súlyeloszlási és nyomásviszonyok, annál gyakoribb megjelenésű és súlyosabb formájú ez az ortopédiai elváltozás.

"Ha a cipőm beszélni tudna..."

A megfelelő lábbeli kiválasztása alapvető a láb egészségének megőrzéséhez! A lábunk anatómiai formájához nem illő cipő ugyanis nyomja a lábat, és nemcsak átmeneti sérüléseket, például vízhólyagot okozhat, hanem nagyon nehezen kezelhető, sőt, maradandó károsodásokat is. Ilyen elváltozások például a folyamatos dörzsölés, nyomás hatására létrejövő bőrkeményedés, a tyúkszem és a bütyök is. Bár a bütyök kialakulásához vezethet örökletes hajlam, illetve többféle ízületi gyulladás is, de a rosszul kiválasztott lábbeli is jelentősen elősegítheti a létrejöttét. Így például a túl magas sarkú cipő is kedvezőtlenül befolyásolja a súlyeloszlást, megváltoztatja a talpon a nyomásviszonyokat, a most divatosan keskeny orrú topánkákról nem is beszélve, amelyek épp a bütyök kialakulásához vezető pozícióba kényszerítik a lábujjakat. A rossz formájú cipő megváltoztathatja a lábméretet, elősegítheti az inak megrövidülését, ami szintén deformitáshoz vezethet. A legegészségesebb cipő illik a viselője lábformájához, nem szorítja össze a lábujjakat, egyenletes súlyeloszlást biztosít, a sarka pedig közepes magasságú, nem túl lapos és nem is túl magas.

Megelőzni jobb, mint kezelni

A harántboltozatot megemelő lúdtalpbetét megállíthatja a kezdődő folyamatot, megelőzheti a nagylábujj elfordulását, ficamát, a csonthártya izgalmát, a bütyök, a csontkinövés kialakulását. Ezért ajánlatos gyanú esetén ortopéd szakorvoshoz fordulni, és ha ajánlja, valóban használni is a betétet. A lúdtalpbetétet mindig az ortopéd orvos egyénre szóló javaslata alapján kell elkészíttetni, mert a készen kapható betétek nem mindenkinek felelnek meg egyformán. Másik alapszabály, hogy lehetőleg minden cipőben, még az otthon használt papucsban is legyen megfelelő harántemelő.

A kezdeti szakaszban éjjel használt lábujjsín használata is felmerülhet, amely a nagylábujjat hivatott a megfelelő helyre visszasegíteni. A szakemberek felhívják a figyelmet a lábak, lábujjak rendszeres tornáztatásának fontosságára is. A kifejlődött bütyök már nem visszafordítható állapot, a tüneti kezelés a gyulladásos fellángolások enyhítésére, illetve a fájdalomcsillapításra terjed ki, a bütyök és a cipő érintkezési pontjában megfelelően kiképzett belsejű cipő, illetve a harántemelő használata a további állapotromlást segít elkerülni. Gyulladás, fájdalom esetén a láb nyugalomba helyezése és jegelése enyhítheti a tüneteket. Enyhébb panaszok esetén helyileg alkalmazható fájdalomcsillapító hatású készítményeket, géleket érdemes alkalmazni, később esetleg szájon át szedhető készítményekkel érhető el a fájdalommentesség. Fontos megjegyezni, hogy az utóbbiaknak számos kellemetlen mellékhatása lehet, például a gyomor-bélrendszert érintve. Ezért ameddig csak lehet, érdemes a helyi kezelést alkalmazni, hiszen annak esetében nem kell számolni ilyen mellékhatásokkal.

Súlyosabb panaszok esetén az orvos szteroid injekciót, illetve más gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító gyógyszereket alkalmazhat. Magát az elváltozást kifejlett állapotában azonban csak műtéti úton lehet gyógyítani, úgy, hogy a csontkinövést levésik, és a nagyujj helyzetét korrigálják.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +16 °C
Minimum: +4 °C

A Nyugat-Dunántúlon erősen felhős vagy borult lesz az ég, másutt délelőtt még csak kisebb körzetekben lehet felhős idő, csak délutántól várható felhőzet-növekedés. Délelőtt csak a Nyugat- és Észak-Dunántúlon, késő délutántól, estétől dél felől egyre többfelé várható eső, zápor. Délen néhol zivatar is kialakulhat, az Alpokalja magasabb részein havazás is lehet. Az északi, északkeleti szelet sokfelé kísérik élénk, helyenként erős lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 11 és 21 fok között alakul, de a tartósan borongós Nyugat-Dunántúlon kicsivel 10 fok alatti értékeket is mérhetnek. Késő este 6, 13 fok valószínű. Napközben melegfront érezteti hatását, ami miatt a frontérzékenyek tünetei ismét felerősödhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra