Inkontinencia - kiemelt téma

Vissza a főoldalra

Hírek

Szégyenkezés helyett inkább gyógyuljon meg az inkontinenciából!

Van megoldás, a betegek nagy része kigyógyulhat az inkontinenciájából - hangsúlyozták az előadók azon a sajtóbeszélgetésen, amelyet a témáról tartottak szülész-nőgyógyász, urológus, intimtorna-tréner, betegegyesületi képviselő részvételével.

Számos új terápia is rendelkezésre áll a betegség kezelésére, amely lehetővé teszi a betegek egyre hatékonyabb kezelését - mondta Dr. Simon Zsolt urológus szakorvos, aki részt vett az Inkontinens Betegek Világszövetsége (WFIP) 38. kongresszusán, tartotta Kairóban, ahol az új kezeléssel kapcsolatos eredményeket is megvitatták.

Magyarországon nincsenek pontos adatok az inkontinenciával küszködő nőkről és férfiakról, felmérések és becslések 600 ezer - 1 millió közé teszik a betegek számát.

A legnagyobb probléma még mindig az, hogy a beteg szégyelli ezt a problémát. Ma már nem gond az impotenciáról szót ejteni, de a vizelet-visszatartási gondok tabunak számítanak - mondta Krasznai Éva, az Inkontinencia Betegegyesület elnöke.

Dr. Koós-Hutás Piroska szülész-nőgyógyász is megerősítette, hogy a nőgyógyásznál bármilyen okból megfordulók alig-alig panaszkodnak ilyen tünetekről, de ha a szakember rákérdez és jól kérdez, akkor akár a nők 30-40 százaléka vallja be, hogy kisebb-nagyobb vizelet-visszatartási gondja van. Kihangsúlyozta, hogy nem csak 40 éves kor felett jelentkezik az inkontinencia: szülést követően a fiatal korosztályt is érintheti.
A beszélgetésből kiderült, hogy műtét, gyógyszeres kezelés, valamint konzervatív módszerek is rendelkezésre állnak, bár a szakma és a betegszervezetek nehezményezik, hogy a társadalombiztosítás támogatásával a régebbi, sok mellékhatást okozó készítmények fizethetőek meg mindenki számára, ám ezeknek a gyógyszereknek a szedését nagyon sokan hamar abbahagyják - épp a kellemetlen mellékhatások miatt.
Az újabb gyógyszerek már kevesebb mellékhatás mellett nyújtanak hatékony megoldást sok beteg számára - azonban a legtöbb családnak megfizethetetlen terhet jelentenek.

Ezzel kapcsolatban Dr. Simon Zsolt elmondta, hogy készült egy tanulmány, amely a legújabb kezelési módok költséghatékonyságát és eredményességét vizsgálja. A Magyarországon forgalomban lévő, TB támogatással rendelkező legújabb gyógyszerek költséghatékonyságát hasonlították össze egy régebbi terápiával.
Az elemzés megállapította, hogy a TB-nek megérné az újabb, hatékonyabb gyógyszereket támogatni, mert ezekkel csökkenne a pelenkaköltség, és kevesebb lenne szintén pénzbe kerülő kísérőbetegség.

Kriston Andrea, Kriston intimtorna oktató elmondta, hogy a gyógyszerek és egyéb orvosi beavatkozások mellett kiváló eszköz lehet az intimtorna a betegség megelőzésére, és beszélt arról, hogy a betegség egyes fajtáiban sok esetben akár teljes gyógyulás is elérhető. Azt is támogatná, hogy a nőgyógyászokkal szorosabb legyen az együttműködés, hiszen a szülésfelkészítéshez hozzá tartozna a gát edzése és védelme is.

Kéky Kira

forrás: HáziPatika.com

2008. 11. 27. 22:25:47

Hírlevél

Tudjon meg érdekességeket hatrészes hírlevélsorozatunkból!

Rizikókalkulátor
Problémái vannak a vizelettartással? Tesztünkből megismerheti kontinenciaértékét, és megtudhatja, a kezelés milyen formájára van szüksége!

tovább

SCA Hygiene Products Kft.1021 Budapest, Budakeszi út 51.Telefon: 06-80-20-10-20E-mail: inkoinfo.hu@sca.com