Inkontinencia - kiemelt téma

Vissza a főoldalra

Gyakori kérdések

 • Létezik kifejezetten férfiak számára készített betét?

  Enyhe inkontinencia esetén az anatómiailag formázott betétet javasoljuk, melyet kifejezetten férfiak részére fejlesztettek ki. Súlyosabb esetben már nincs különbség a betétek, nadrágpelenkák között.

 • Idős, ágyhoz kötött betegnek is kell szakorvosi javaslat?

  Igen. Első alkalommal szükséges, utána már felírhatja a termékeket a háziorvos is.

 • Ki jogosult a javaslattételre?

  Az inkontinencia-védőeszközöket rendelheti urológus, nőgyógyász, sebész, gyermeksebész, rehabilitációs, neurológus, onkológus szakorvos, valamint ezen szakorvosok javaslatára háziorvos.

 • Kórházban fekvő betegnek felírhatja a pelenkát a háziorvos?

  Nem. A kórháznak kell ellátnia a betegeit. Szakorvosi javaslatot kell kiállítaniuk, és a javaslat birtokában írhatja fel a pelenkát a háziorvos a hazatérő betegnek.

 • Hol lehet megvásárolni a termékeket?

  Patikában, gyógyászati segédeszközboltban. Az enyhe inkontinenciára való betétek kaphatóak drogériákban és a nagyobb szupermarketekben is.

 • Milyen fehérneműt érdemes a betétekhez viselni?

  Hagyományos fazonú, természetes alapanyagút. A tiszta pamut fehérnemű a legideálisabb.

 • Ki kaphat közgyógyellátási igazolványt? Hol lehet igényelni?

  A lakóhely szerinti Önkormányzatnál kell kérvényezni. Az elbírálásnál figyelembe veszik az egy háztartásban élők összjövedelmét és a beteg gyógyszerkiadásait is.

 • Milyen termék való nappalra? Milyen éjszakára?

  A termékek kombinálása megengedett, egy kihordási idő alatt (3 hónap) 270 db inkontinencia védőeszköz rendelhető, amely lehet csak nappali, vagy éjszakai, de a 270 db-ot nem haladhatja meg.

 • Érzékeny és száraz bőrű betegnél mit lehet a mosdatáshoz használni?

  A TENA bőrápoló termékcsalád a tisztítás mellett gondoskodik a bőr ápolásáról és védelméről is. Kapható mosdatókrém, mosdatóhab, mosdatókesztyű, nedves törlőkendő és puha törlőkendő is.

 • Az inkontinencia-termékek moshatóak?

  Nem. Az inkontinencia-betétek és -nadrágpelenkák egyszer használatos termékek. Egyedül a nagyméretű betétpelenkához használatos hálós rögzítőnadrág mosható kézmeleg vízben.

 • Hogyan kell tárolni az elhasznált pelenkát?

  Az elhasznált pelenka nem minősül veszélyes hulladéknak, kidobható a háztartási hulladékgyűjtőbe.

 • Nyolc hónapos halmozottan sérült gyermeknek felírható receptre pelenka?

  Vizeletfelszívó segédeszközök 3 éves kortól, napi 300 ml össz-vizeletvesztés felett rendelhetők.

 • Nem elegendő a felírható pelenkamennyiség. Mit lehet tenni?

  A területileg illetékes Egészségbiztosítási Pénztártól kérhető úgynevezett külön engedély, mely indokolt esetben plusz darabszám felírását teszi lehetővé.

 • Nagyobb nedvszívó kapacitású lesz a nadrágpelenka, ha még egy plusz betétet is belehelyezünk?

  Nem. A betétek alja polietilén fóliával borított, ragasztócsíkkal ellátott és a lábközi részen enyhén gumírozott. Ha ezt helyezik bele a nadrágpelenkába, akkor a betét megtelte után a vizeletet két oldalra vezeti el, nem pedig a nadrágpelenka belsejébe. A kifolyás veszélye így sokkal nagyobb lenne, miközben a nadrágpelenka közepe száraz maradna.

 • Fürdés és úszás után fordul elő, hogy nem tudom visszatartani a vizeletemet. Ez az inkontinencia tünete?

  Ez lehet az inkontinencia tünete, de szakorvosi vizsgálat nélkül ezt nem lehet biztosan megállapítani. A vizeletvesztés hátterében különböző okok állhatnak. Például a medencefenék izmainak gyengesége, a gátizmok sérülése, súlytöbblet, a hormonális állapot változása, idegrendszeri károsodás, bizonyos orvosságok, székrekedés vagy fertőzés is. Egy esetleges húgyúti fertőzésnél, felfázásnál az uszoda vizének hőmérséklete is befolyásoló lehet. A hideg víz vizelésre ingerli az egészséges embert is. Javaslom, hogy keresse fel a háziorvosát, aki majd továbbküldi a megfelelő szakorvoshoz.

 • Édesanyám 66 éves 112kg, és sajnos őt is érinti az inkontinencia kérdése. Nagyon sűrűn kell WC-re mennie, éjszaka is óránként. Elvégeztessen egy műtétet, vagy oldja meg a helyzetet betétekkel?

  Az inkontinenciának több különféle oka lehet. A kiváltó ok megkeresése nélkül nem lehet biztos megoldást javasolni. Többféle gyógymód is létezik, a műtét ezek közül csak egy. A betétek magát a problémát nem szüntetik meg, de a komfortérzetet és az életminőséget jelentősen javítják. A megfelelő betét kiválasztásában és felírásában is a szakorvos segíthet.

 • Évek óta használnom kell a betéteket. Miért nem lehet pamutot felhasználni a kényes részeknél?

  A tiszta pamut anyag bőrbarát, de az ebből készült termék használat után nedves maradna, és nem lehetne megoldani a visszanedvesedés problémáját sem.

 • 16 éves vagyok és kb. 6 éves korom óta nevetés esetén nem tudom tartani a vizeletem. Szervi bajom nincs. Voltam két orvosnál is. Az egyik szerint ki fogom nőni, a másik szerint ha betétet használnék elmúlnának a panaszaim. Mit tegyek?

  A vizelettartási zavarnak öt fő típusa van. A stressz inkontinencia tünetei: nevetés, köhögés, tüsszentés vagy bizonyos fajta testmozgások alkalmával a vizelet hirtelen, váratlanul elcseppen, vagy kicsordul. A stressz jellegű problémák oka lehet a medencefenék izmainak gyengesége. Az Ön által említett tünetek erre e típusra utalnak. Ezen segíthet a gyógyszeres kezelés, de a gátizomtorna is. A gátizomtorna a medencefenék izmainak erősítését szolgálja, erről bővebben olvashat a www.corewellness.hu oldalon. Ha szervi problémát nem találtak, felmerülhet az idegi alapon történő vizeletvesztés is. Javaslom, hogy kérjen neurológiai kivizsgálást. A betét használata a problémát nem szünteti meg, de a komfortérzetét jelentősen javíthatja.

 • Hallottam a gátizomtornáról. Pontosan mit is jelent ez?

  A gátizomtorna a medencefenék izmainak erősítését szolgálja, erről bővebben olvashat a www.corewellness.hu weboldalon.

vissza a lap tetejére
Tippek
Az elcseppenő vizelet felfogására ne menstruációs vagy tisztasági betétet használjon, mert azok nem védenek megfelelően a hígabb és nagyobb mennyiségű vizelettől.

lapozás

Hírlevél

Tudjon meg érdekességeket hatrészes hírlevélsorozatunkból!

Rizikókalkulátor
Problémái vannak a vizelettartással? Tesztünkből megismerheti kontinenciaértékét, és megtudhatja, a kezelés milyen formájára van szüksége!

tovább

SCA Hygiene Products Kft.1021 Budapest, Budakeszi út 51.Telefon: 06-80-20-10-20E-mail: inkoinfo.hu@sca.com