Gyakran látogatja a WC-t? Ez lehet az oka!

Korábban valamennyi inkontinencia köznyelvi szinonimája volt a hólyaggyengeség, pedig egyáltalán nem biztos, hogy gyenge a hólyag. Sőt, lehet, hogy túlérzékeny, többször húzódik össze a kelleténél. Vajon mitől?

Gyerekes "baleset" felnőtteknél

A késztetéses vagy sürgősségi inkontinenciák között az orvosok úgy látták jónak, hogy elkülönítik a hiperaktív vagy irritábilis hólyag tünetegyüttesét. Miről is van szó?

Valójában nem a hólyag hiperaktív, csupán a hólyagfal simaizma, a musculus detrusor névre hallgató izomrosttömeg, mely olykor, és természetesen általában a lehető legalkalmatlanabb időben, hirtelen jelentkező, görcsös összehúzódásokat produkál. A következmények igencsak kellemetlenek, mi több, tragikusak a felnőtt ember számára, aki eddig úgy gondolta, hogy csak a kicsi gyerekeket érheti meglepetés. Sajnos azonban nem! A hiperaktív hólyag felnőtteknél is okozhat szabályos bepisilést. Az érintett hirtelen arra lesz figyelmes, hogy sürgősen WC-re kell mennie, de mire eljutna oda, már megtörténik a baleset.

Útkeresés az okok útvesztőjében

A viharos gyorsasággal jelentkező vizelési inger oka csak nehezen deríthető ki. A legújabb eredmények az ideg és izom közötti információtovábbítási hibára utalnak, a másik feltevés a hólyag-nyálkahártya fokozott ingerlékenysége. Okozhatja azonban bármilyen rendellenesség, ami a hólyag maximális térfogatának csökkentésével gyorsítja meg az ürítési reflexet. A hólyag gyulladásos megbetegedéseit kísérő ingerlékenységre is jócskán akadt példa, tehát ez is lehet a jelenség hátterében. A nőknél a szülések, szülési sérüléseket helyreállítható műtétek következtében néha nehéz rájönni, történt-e a hólyag beidegzését befolyásoló sérülés, és hogyha igen, pontosan hol. Tételezzük föl, hogy az orvosok nagyon körültekintően jártak el, akkor sincs garancia a tökéletes műtétre, hiszen ahány ember, annyi apró variáció az erek, idegek lefutásában, ami sokszor megnehezíti a műtő orvos dolgát. A vizeletelvezető és nemi apparátus ráadásul tényleg rendkívül szorosan kapcsolódik egymáshoz. Mindehhez járul, hogy a korral gyengül az izomszövetek munkaképessége, kötőszöveteink is veszítenek rugalmasságukból, ami tovább csökkentheti a reflexes és akaratlagos vizelettartás hatékonyságát.

A hiperaktív hólyag gyakorisága

Bár egyre gyűlnek a statisztikák, amelyeket elolvasva elborzadhatnánk, megint milyen újabb népbetegség üti fel a fejét, azért a helyzet talán nem olyan vészes. Az inkontinenciának ugyanis számos fokozata van, s a legtöbben csak néhány ártalmatlan csepp távozását észlelik. Miután azonban ezeket is számon tartják az inkontinencia-statisztikák, nagy számok riogatnak minket. A hiperaktív hólyag tünete az inkontinenciák között nem túl gyakori, de nyilván súlyosabb gondot okoz, mint pusztán egy-két csepp a fehérneműbe. A legborúlátóbb hivatalos becslések szerint minden tizedik embert érint az inkontinencia, az irritábilis hólyag ennél nagyjából egy nagyságrenddel ritkább lehet.

Jellemző tünetek

Legfőbb tünete a feltűnően gyakran, a nap 24 óráján belül nyolcszor vagy annál többször jelentkező vizelési inger. Ez legalább duplája a normális napi 4-5 vizeletürítésnek. A hiperaktív hólyag az éjszakákat sem kíméli, éjjelenként egyszer-kétszer ébreszti föl tulajdonosát. Azért is idegesítő, mert elnyomhatatlanul jelentkezik, miközben ahhoz vagyunk szokva, hogy egészséges ember 10-15 percig minden további nélkül vissza tudja tartani a vizeletét.

Különösnek tűnhet, de a kellemetlenség többnyire jellegzetes körülményekhez, általában valamilyen vizes, vagy vízzel összefüggésbe ható élményhez társul. A beteg fázik vagy hidegek végtagjai, szökőkút vagy csobogó mellett halad el, vagy pusztán hallja a víz jellegzetes hangjait. A betegség e furcsa tulajdonsága az idegi eredetet támasztja alá.

Sajnos a bajt fájdalmas vizeletürítés, kellemetlen belső csípő, égető érzés is tetézi. A távozó vizeletmennyiség nem túl sok, jóval kevesebb, mint normális vizeletürítésnél, de épp elég ahhoz, hogy eláztassa a ruhát.

Nyomásviszonyok

Mitől ilyen kiszámíthatatlan a hólyagürítés? A húgyhólyag ürítéséért felelős detrusor izom normálisan csak telített hólyag esetén húzódik össze idegrendszeri parancsra, de szinte teljesen telítetten is képes tágulni egy-egy csepp erejéig. A kényszeres vizelés oka ezért biztosan nem a túl sok vizelet - ezt mutatja a kismennyiségű akaratlan vizeletvesztés is -, hanem a hólyagfal hibás vagy hiányos irányítása.

Amikor ez az izom összehúzódik, akkor előbb-utóbb az általa a hólyagban lévő vizeletre gyakorolt nyomás annyira megnő, hogy az akaratlagosan irányítható harántcsíkolt záróizommal ennek már nem tud ellenállni, és a vizelet-ürítés megindul.

Ha a detrusor izom idegi irányítása a ludas a dologban, akkor az információáramlást befolyásoló gyógyszerekkel lehet segíteni a betegen.

Lehet azonban az is, hogy nem pusztán "jóindulatú" kellemetlenséggel van dolgunk. A hólyagban tumor vagy kő is lehet, ezért hiba volna az orvost elkerülni, bármilyen rossz érzés is azzal menni az orvoshoz, hogy "Doktor úr, képzelje, mintha gyerek lennék, a leglehetetlenebb pillanatokban bepisiltem." Emiatt ne aggódjon, az urológusok ismerik a problémát. Remélhetően, ha az érintett nem elég bátor, legalább a környezetében élők, e cikket olvasók kellő nyomást gyakorolnak rá, és elküldik őt az orvoshoz.

Társult betegségek

A legvalószínűbben azok találkozhatnak a hiperaktív hólyag okozta meglepetéssel, akiknek férfiként jóindulatú prosztata megnagyobbodásuk van. Miután a prosztata alulról rögzíti a hólyagot, a prosztata-műtétek okozhatnak zavart a hólyag működésében.

A nőknél a méheltávolító műtét (hiszterektómia) utáni állapot, miómák és valódi petefészek-tumorok jelenléte, hüvelygyulladás, a szeméremtájék sérülései, gátmetszés után hegesedése, rossz intimhigiéniai, húgyúti fertőzések, hólyagban lévő tumorok sodorhatják kellemetlen helyzetbe.

Az idegrendszeri okokat már említettük, de lehet viszonylag ártalmatlan stressz és szorongás is a jelenség hátterében.

Addig is, míg segít az orvos...

Akármi legyen is a diagnózis és a kezelés, annak eredményéig is fontos, hogy a betegség lehetőleg ne korlátozza mindennapi életében, tevékenységében a hiperaktív hólyaggal bajlódót.

Ha elindul otthonról, mindig készítsen be fehérneműjébe betétet, táskájába pótbetétet. Nyilvános helyen, intézményben a női mellékhelyiségek túlzsúfoltak lehetnek. Ha a sors úgy hozza, tegye félre gátlásait, és annak előterében is elvégezheti szükségét, ha hord magánál megfelelő edényt. Egyre több helyen van WC rokkantak számára, amelyek általában üresek, hiszen viszonylag kevés embernek van rá szüksége. Ha teheti, ide is gyorsan bemehet. Lehetőleg ne hordjon olyan ruházatot, például kertésznadrágot vagy akadó cipzárú nadrágot, amit csak lassan tud levetni. Egy svájci internetes oldal azzal kíván segíteni az inkontinenciásoknak, hogy igyekszik a legforgalmasabb városokról a vécéket feltüntető térképet rendelkezésre bocsájtani. Vészhelyzetben ne legyen válogatós vagy félénk, a dolgozók részére a nem vendéglátó ipari üzlethelyiségekben is van mellékhelyiség.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +21 °C
Minimum: +6 °C

A fátyol- és átmenetileg megnövekvő gomolyfelhőzet mellett legalább több órára kisüt a nap. Csapadék nem valószínű. A délnyugati, déli szelet élénk, a nyugati országrészben erős, főként az Északnyugat-Dunántúlon helyenként viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 24 fok között várható. Késő estére általában 12 és 17 fok közé hűl le a levegő. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra