Az inkontinencia okai és tünetei

Az inkontinencia vizelet- és székletvisszatartási képtelenséget jelent. Általában az akaratlan vizeletvesztést értjük alatta. A nagyon enyhe tünetek arra figyelmeztetnek, hogy van mit megelőzni. Melyek is ezek?

Vizelet-inkontinenciáról beszélünk tehát akkor, ha akaratunktól függetlenül vizelet ürül a húgyhólyagból, mindegy, hogy csupán néhány cseppről vagy nagyobb mennyiségről van szó.

Gyakori, mint a szénanátha

Valójában népbetegség, mégis még mindig tabu. Szégyen vagy sem, minden esetre meglepő, hogy szinte a szexuális zavaroknál is nagyobb hallgatás övezi.

A kezeletlen inkontinencia közvetetten vagy közvetlenül egyéb problémákkal, így szexuális, érzelmi bajokkal is kapcsolatban állhat, ezért semmiképp se hanyagoljuk el. Az inkontinenciában szenvedők sokszor gátlásosak, komolyabb esetben a társadalomtól való teljes elzárkózáshoz is vezethet. Neves színésznők között is ismerünk olyat, aki a halála előtti időszakot emiatt töltötte szigorú elzártságban, problémája miatt nem kívánta a nyilvánosságot, az ismerősök jelenlétét. Példája nem követendő, de némi biztatást adhat, hogy lám, híres emberek is küszködnek hasonló kellemetlenségekkel.

Az emberek 6-7%-át érinti. Jóllehet, inkább női és változókori betegségnek tartják, a férfiak és fiatal nők is érintettek, és gyakorlatilag minden életkorban megjelenhet valamilyen mértékben. Idős korban az emberek harmadánál - kétharmad részben nőknél - jelentkeznek vizelet-visszatartási problémák.

Okok - lehetnek az elgyengült gátizmok

Szervezetünk nem csak iváskor, de az evések alkalmával is folyadékot vesz fel. A vesék a feleslegessé váló bomlástermékeket vízben oldva választják ki, vizeletet gyártanak, amely a húgyvezetékeken keresztül jut a húgyhólyagba.

Ahogy a hólyag fokozatosan telik, izmai elernyednek, különleges szöveti felépítése lehetővé teszi, hogy fala megnyúljon és kitáguljon. A folyadék távozását a húgycső körüli záróizom is akadályozza, ezért a hólyagtartalom csak kellően telt állapot elérése után ürül, nem állandóan. A húgyhólyag vizelettartását és ürítését szabályzó központ a gerincvelőben van, és már csecsemőkorban is működik. A nem szobatiszta kisgyerek is csak bizonyos időnként pisil, majd lassan megtanulja ennek akaratlagos irányítását. A szabályzás agykérgi ellenőrzés alá kerül. A feszülés bizonyos fokánál az agy jelzést kap, hogy ideje üríteni a "tartályt", vizelési inger jelentkezik. Felnőttkorban a húgyhólyag izmai csak az idegrendszer által közvetített, tudatosan adott parancsra húzódnak össze, és présel ki magából vizeletet. A legtöbb ember naponta négy-nyolc alkalommal üríti húgyhólyagját, alkalmanként 150-500 ml folyadék távozik.

Az egészséges, erős gátizomzat tartja a húgyutak szerveit, és egyben zárva is tartja a húgyhólyagot. Ha ezek az izmok veszítenek erejükből és rugalmasságukból, akkor vizeletszivárgás lép fel. A gátizmok meggyengülésének különféle okai lehetnek. Egyrészt örökletesen is vannak gyengébb gátizomzatúak, akiknél egy váratlan tüsszentés már fiatal korban is egy-egy csepp vizelet távozásával járhat. Ezen kívül a testsúlyfölösleg is megterhelheti a gátizomzatot. A terhesség és szülés, különösen az elhúzódó vagy gyenge fájásokkal járó szülés szintén hozzájárulhat az inkontinencia megjelenéséhez. Rejtett inkontinenciát sajnos nem kellő körültekintéssel végzett nőgyógyászati beavatkozások, műtétek is előhozhatnak.

A menopauza idején beköszöntő hormonális változások- az ösztrogén- és progeszteronszint-csökkenés - megváltoztatják a medence- és hastájék izmainak állapotát, ami ugyancsak előidézheti az inkontinenciát.

A férfiaknál a prosztata-betegségekben (megnagyobbodás, gyulladás, rák) szenvedőknél gyakori.

A húgyhólyag a testmozgás hiányával, a gátizomzat edzetlenségével is összefüggésben lehet, és ez alól nem kivételek a sportolók sem, főként, ha hasizmaik aránytalanul erősebbek, mint a gátizomzatuk.

Ezen kívül idegrendszeri károsodás, gyógyszerszedés, székrekedés vagy fertőzés - mind-mind okai lehetnek a hólyaggyengeségnek. A felfázás is járhat átmeneti inkontinenciával.

Tünetek

A tünetek és okok és ezzel összefüggésben a kialakulás menete alapján az inkontinencia három, illetve négy formájáról beszélhetünk:

- Stressz inkontinencia: Az elnevezés a hasűri nyomás fokozódására utal. Ez történik nevetéskor, tüsszentéskor és köhögéskor, vagy ha nehéz tárgyat akarunk felemelni. Ha a gátizomzat ennek a nyomásnak nem tud ellenállni, elcseppenhet a vizelet. A nők nagy része elsősorban a terhesség és szülés kapcsán, valamint a változó korban észleli először, mivel kialakulása a hormonális változásokkal van összefüggésben. A tünetek ilyenkor első vagy másodfokú, lényegében kezdeti inkontinenciára utalnak.

- Sürgősségi vagy késztetéses inkontinencia: Az inkontinencia e formájával élők időnként azt érzik, hogy sürgősen WC-re kellene menniük, és mindent megpróbálnak, hogy visszatartsák a húgyhólyag vizeletürítését - többnyire sikertelenül, mert az inger jelentkezésekor rendszerint már késő. Ilyenkor az agy által leadott ingerek és a húgyhólyag működése közti összehangoltság nem megfelelő, tehát a problémának idegrendszeri oka van, de lehet gyulladás következménye is.

- Túlfolyásos inkontinencia: Amennyiben a húgyhólyag nem tud megfelelően ürülni, a vizelet felgyülemlik benne, és a fellépő nyomás kis adagokban kicsöpögteti a vizeletet. Végül a beteg folyamatosan telt hólyag ellenére sem tud vizeletet üríteni, mert a vizeletáramlás megszűnt, vagy mert a hólyag fala már képtelen összehúzódni.

- Vegyes tünetekről akkor beszélünk, ha a hólyagproblémák több típusának tünetei együttesen jelentkeznek. Az inkontinencia lelki eredetű is lehet.

Az inkontinencia sok esetben nem csak vizeletvesztéssel jár, hanem az elváltozások következtében a hólyag tökéletes ürítése is nehezített. Ilyenkor a pangó vizelet hólyag-, illetve vesemedence-gyulladáshoz vezet.

Bővebb információkért keresse fel a Tena termékek weboldalát!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +18 °C
Minimum: +9 °C

Délnyugat felől tovább folytatódik a felhősödés, ezzel együtt a csapadékhajlam is fokozatosan növekszik. A délnyugati szelet országszerte erős, több helyen viharos lökések kísérik. Késő estére 9 és 15 fok közé hűl le a levegő. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra