Édesség

Akácvirágos palacsinta

Hozzávalók: palacsintatészta, megtisztított és megmosott akácvirág

Elkészítés: Készítsünk palacsintatésztát, és a palacsintatésztába keverjünk ízlés szerint megtisztított akácvirágot, és így süssük ki. (Fánktésztába is tehetjük a virágokat.) Figyeljünk arra, hogy az akácvirág ne rejtsen magában méheket vagy bogarakat!




Akác, fehér
Bundás bodza

A jól megmosott bodzavirágzatot édes palacsintatésztába forgatjuk, majd forró olajban kisütjük. Az ország számos területén igen közkedvelt édesség.




Bodza, fekete
Diós bejgli

Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 1 tojás, 2 tojás sárgája, 1 dl tej, 3 evőkanálnyi cukor, 2 dkg élesztő

Hozzávalók a töltelékhez: 70 dkg darált dió, 30 dkg cukor, 3 dl víz, mazsola, 2 dkg vaj, 2 evőkanálnyi baracklekvár, reszelt citromhéj

A vizet keverje el cukorral, citromhéjjal és a szegfűszeggel, és főzzön szirupot. A dióhoz keverje hozzá a mazsolát, öntse rá a forró szirupot, dolgozza össze a masszát, és keverje hozzá a baracklekvárt is. Ezt követően hagyja kihűlni. Az élesztőt langyos tejben 3 evőkanálnyi cukorral keverje el, majd a lisztet dolgozza össze a margarinnal, a kihabart tojásokkal, egy csipet sóval és az élesztős tejjel. A tésztát ossza el 4 egyenlő részre, s az egyes részeket nyújtsa ki téglalap alakúra. A kihűlt tölteléket kenje egyenletesen a tésztalapokra, majd tekerje fel. A beigliket rakja tepsibe, kenje meg vékonyan a kihabart tojással, majd 40 percig pihentesse. Mielőtt a sütőbe kerül, több helyen szurkálja át a beiglit, hogy a gőzök ne feszítsék szét. Kb. 200 Celsius fokos sütőben mintegy 40 perc alatt készül el a beigli.




Dió (Közönséges diófa)
Habos almás-mákos lepény

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 15 dkg margarin , 12 dkg cukor, 4 tojás sárgája, 1-2 ek tejföl vagy pici tej, csipet só, 1/2 tasak sütőpor

Töltelék: 1 kg alma, 10-15 dkg őrölt mák, cukor, vaníliás cukor, a tojások felvert habja

Elkészítés: A hozzávalókból tésztát gyúrunk, majd hideg helyre tesszük, amíg a tölteléket elkészítjük.

Az almát megpucoljuk, lereszeljük, levét kinyomkodjuk, cukorral, a darált mákkal összekeverjük. A tésztát félujjnyi vastagságúra nyújtjuk, vajazott, lisztezett tepsibe tesszük. A tésztára kenjük a tölteléket, kb. 20-25 percig sütjük. Közben keményre felverjük a tojásfehérjéket, majd porcukorral, vaníliás cukorral ízesítjük. A félig sült süteményre rákenjük a felvert, cukrozott tojáshabot, majd lassú tűznél sütjük tovább, amíg megpirul a tojáshab a sütemény tetején.




Mák, termesztett
Rebarbara édesen

Hozzávalók: 3 kg rebarbara, 2 liter víz, 1,2 kg cukor, 1 db citrom reszelt héja

Elkészítés: A meghámozott rebarbarát apró darabokra vágjuk, hozzáadjuk a cukrot és a 2 liter vízzel felforraljuk. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat. Hidegen és melegen is fogyasztható!




Rebarbara, tenyeres
Vaníliafagylalt szederrel

Nyári nagy melegben jó hűsítő hatású, ha vaníliafagylaltba friss, érett szedret keverünk. A kétfajta íz harmonikusan illeszkedik egymáshoz, felüdülést nyújtva számunkra.




Szeder, fekete
Vaníliapuding citromfűvel

Hozzávalók: tej, vaníliapuding-por, 1 evőkanál apróra vágott citromfű

Megfőzzük a vaníliapudingot, kihűlés előtt belekeverjük az előre megmosott és összevágott citromfüvet, majd kis tálakba kiadagolva hagyjuk kihűlni.




Citromfű

Befőtt    Édesség    Egyéb    Főzelék    Italok    Lekvár    Leves    Saláta    Szörp    Tea


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Az oszteoporózis kialakulása, tünetei, kezelése

A kór nevének jelentése: porózus, lyukacsos, üreges csont. A változókorban minden harmadik nő és az időskorúak jelentős része szenved ebben a betegségben. Nőknél négyszer gyakoribb mint férfiaknál. De nem csak a nőket és az idősebb korosztályt fenyegeti.

tovább