Egyéb

Articsókás pita

Hozzávalók: pitatészta, 1-2 db articsóka, 30 dkg reszelt sajt, 20 dkg joghurt, 2 db tojás, 2 evőkanál olívaolaj, 3 gerezd összepréselt fokhagyma, 1 evőkanál apróra vágott friss kapor, só és bors, kevés víz.

Elkészítés: Az elkészített pitatésztából két lapot gyúrunk. Előzőleg megtisztított articsókát vékony szeletekre vágjuk, és olajon megpirítjuk. Hozzáadva a fokhagymát és sót, kevés vízzel puhára pároljuk, és a végén beletesszük az összeaprított friss kaprot. Levesszük a tűzről, majd ha kihűlt, elkeverjük benne a tojásokat és a joghurtot. Egy tepsit kikenünk olajjal, belehelyezzük az egyik lapot, rárakjuk a masszát, megszórjuk reszelt sajttal, rárakjuk a második lapot. Előmelegített sütőben megsütjük.




Articsóka, kerti
Borágós vaj

A borágó zsenge levelét vágjuk apróra, és keverjük bele fűszervajba. Finom ízt kölcsönöz neki.




Borágó
Borbolyás rizs

Ízletes és nem szokványos ízű rizst készíthetünk, ha főzéskor teszünk hozzá 5-10dkg borbolyát. Húsokhoz kiváló köret.




Borbolya, közönséges
Borókás csirke

Hozzávalók 4 személyre: 2 db csirkemell, 4-6 db csirkecomb, 1 fej vöröshagyma, 1/2 fej fokhagyma, 2-3 evőkanál borókabogyó, 15-20 dkg császárszalonna, 5 evőkanál étolaj, kevés liszt, 2 dl tejföl, ízlés szerint só, bors, reszelt trappista sajt

Elkészítése: Az előre besózott húst lisztben megforgatjuk, olajban kicsit megpirítjuk, majd a húsos szalonnát kisütjük. Ezt követően egy tűzálló tálba tegyük a húst, a tetejére pedig rakjuk rá a szalonnaszeleteket. A megpirított hagymát keverjük össze a borókabogyóval, az áttört fokhagymával és ízlés szerint borssal, majd hígítsuk föl vízzel és öntsük a húsra. A húst lefedve, lassú tűzön süssük puhára. A legvégén szórjuk rá reszelt sajtot, és várjuk meg, amíg a sajt ráolvad. Tálaláskor öntsük le tejföllel.




Boróka, közönséges
Csipkebogyómártás

Hozzávalók: 5 dkg vaj, 1 evőkanál zsemlemorzsa, csipkebogyólekvár, 3 dl vörösbor, citromlé

Elkészítés: Az 1 evőkanál zsemlemorzsát vajon megpirítjuk, majd a vörösborral felforraljuk. Forrás után annyi csipkebogyólekvárt adunk hozzá, hogy besűrűsödjön, és a legvégén ízlés szerint citromlevet teszünk hozzá. Fogyasztása vadhúsok mellé ajánlott.





Fekete retek mézzel

Egy fekete retket vágjuk félbe, kaparjuk ki a közepét, az üreget töltsük meg mézzel, majd alaposan becsomagolva tegyük a hűtőszekrénybe 24 órára. Másnapra a méz átveszi a retek ízét, és a mézbe sok vitamin kerül. Fogyasszuk el az üregből a mézet!




Fekete retek
Fodormenta-szósz

Hozzávalók : 1 bögre cukor, két marék fodormentalevél, ecet

Elkészítés: A cukrot az előre megmosott és apróra vágott fodormentával elkeverjük, majd adunk hozzá annyi ecetet, amennyi képes feloldani a cukrot, és az egészet jól összerázzuk. Néhány napig hűvös helyen érleljük.




Fodormenta
Kapros juhtúrókrém

Hozzávalók: 30 dkg juhtúró, 5 dkg vaj, 1 evőkanál aprított kapor

Elkészítés: A juhtúrót kikeverjük a vajjal és a friss, mosott kaporral. Pirítósra kenve fogyasztható.




Kapor, kerti
Libasült borsikafűvel

Hozzávalók: 1 kisebb pecsenyeliba, pecsenyefűszer, só, borsikafű

Elkészítés: A megtisztított és megmosott pecsenyelibát jól megsózzuk, és beleforgatjuk kívül-belül a pecsenyefűszer-keverékbe, majd a hűtőben 1 napig állni hagyjuk. Másnap tepsibe tesszük, alá és mellé friss vagy szárított borsikafüvet teszünk. Kevés vizet öntünk alá, és saját levével locsolgatva sütőben megsütjük. A megsült libához ajánlott párolt vörös káposztát tálalni.




Borsikafű
Pesto szósz készítése

Hozzávalók: 30-50 db friss bazsalikomlevél, 30-40 dkg reszelt parmezán sajt, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olívaolaj, só

Mossuk meg a bazsalikom leveleket, majd turmix vagy mozsár segítségével pépesítsük sóval és a fokhagyma gerezdekkel együtt. E munkafolyamat közben adagoljuk hozzá a reszelt parmezán sajtot, végül adjuk hozzá az olívaolajat.




Bazsalikom
Rántott petrezselyem levél

Az alaposan megmosott petrezselyemlevelet szárán hagyjuk. Lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk, majd forró olajban kisütjük.




Petrezselyem
Rozmaringos burgonya

Hozzávalók: 1 kg héjában főtt burgonya, 5 dl tejfől, 10 dkg füstölt sajt, 3 tojás, főtt brokkoli, 1db citrom reszelt héja, fehérbors, 1-2 teáskanálnyi szárított vagy friss rozmaring, só

Elkészítés: A megfőtt burgonyát meghámozzuk, felszeleteljük, és a főtt brokkolival együtt előre kiolajozott tepsibe tesszük. A tejfölt a rozmaringgal, a fűszerekkel, a felvert tojásokkal elkeverjük, hozzáadjuk a reszelt sajtot, és ráöntjük a burgonyára és a brokkolira. Alufóliával lefedve tesszük be a tepsit, előre melegített sütőbe, és mintegy 15-20 percig sütjük.




Rozmaring
Tonhalas avokádó

Hozzávalók: 3 db érett avokádó, 1db tonhalkonzerv olajban, só, fehér bors, 1 db citrom

Elkészítés: Hámozzuk meg az avokádót, vegyük ki a magját, és vágjuk össze apró kockákra. A tonhalat nyomjuk össze villával, keverjük össze az avokádóval és ízesítsük sóval, fehérborssal és citromlével. Pirítós kenyérrel ajánlott fogyasztani.




Avokádó

Befőtt    Édesség    Egyéb    Főzelék    Italok    Lekvár    Leves    Saláta    Szörp    Tea


Tippek:

Az esti étkezések - főleg az esti nassolás - sokkal jobban hizlalnak, mintha ugyanennyi kalóriát reggelire vagy ebédre fogyasztunk.