Szörp

Áfonyaszörp

Hozzávalók: 3 kg áfonya, 1,5 kg cukor, 2 dkg citromsav, 0,5 liter víz. A megmosott áfonyát vízzel együtt felfőzzük, s mikor megpuhult, összeturmixoljuk és leszűrjük. Ezt követően hozzáadjuk a cukrot és a citromsavat, majd tovább főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Előmelegített palackokba töltjük, és lehűlésig dunsztoljuk.




Áfonya, fekete
Berkenyeszörp

A megmosott berkenyét kevés vízben puhára főzzük, majd sűrű szitán átszűrjük. A szűrleményhez literenként 50 dkg cukrot és ízlés szerint citromsavat adunk, majd ismét felfőzzük. Előmelegített üvegbe öntjük és dunsztoljuk.




Berkenye (Madárberkenye)
Bodzaszörp

Jól megmosott bodzavirágot (10-12 db), 1,5 kg cukrot, 2 doboz citrompótlót és egy felszeletelt citromot 5 liter vízbe teszünk. Az üveget 3 napig meleg helyre tesszük, időnként megkevergetjük, majd leszűrjük, és üvegekbe öntjük. Hideg helyen tároljuk!




Bodza, fekete
Csipkebogyószörp

Hozzávalók: 1 kg csipkebogyó, 4 liter víz, 1-1,5 kg kristálycukor, 10 g citromsav/liter

A dércsípett csipkebogyót megmossuk, összezúzzuk, húsdarálón ledaráljuk, majd 3 liter meleg vizet öntünk rá, és másnapig állni hagyjuk, közben néha megkeverjük. Másnap a levet ismét kipréseljük, majd a visszamaradt gyümölcshúsra egy liter meleg vizet teszünk, és másnapig állni hagyjuk. Ezt követően ismételten kipréseljük, és egyesítjük a leveket (leszűrjük). A léhez cukrot és citromsavat adunk. Az elkészített szörp minden kilogrammjához 0,5 g szalicilt vagy 1 g nátrium-benzoátot oldunk.





Málnaszörp

Hozzávalók: 2,5 kg érett málna, 1 kg kristálycukor, kevés szalicil

Elkészítés: A megmosott málnát üvegtálba tesszük, majd hozzáadjuk a kristálycukrot, jól elkeverjük, majd 2-4 órán át állni hagyjuk. Ez alatt a málna levet ereszt, és kendőn leszűrhetjük vagy átpasszírozhatjuk, majd üvegekbe töltjük. Az üvegben lévő szörp tetejére egy késhegynyi szalicilt tegyünk, és jó szorosan, légmentesen zárjuk le.




Málna
Ribiszke szörp

Hozzávalók: 1 kg ribizli, cukor

Elkészítés: Megtisztítjuk és megmossuk a ribizlit, összeturmixoljuk, és hűvös helyen egy napig pihenni hagyjuk. Másnap leszűrjük, megmérjük a gyümölcslevet, és ugyanannyi súlyú cukorral felforraljuk. 15-20 percig kis lángon főzzük, majd üvegekbe töltjük, és azonnal légmentesen lezárjuk.




Fekete ribiszke
Somszörp

Hozzávalók: 3 kg érett som, 3 liter víz, 2 kg cukor, tartósítószer

Elkészítés: A 3 kg megmosott, kimagvazott somot szétnyomunk. Hozzáadjuk a vizet, majd összekeverjük. Kicsit állni hagyjuk, majd átpréseljük és hozzáadjuk a cukrot. Ezt követően lassú tűzön felforraljuk, majd hozzáadjuk a tartósítószert. A végén üvegekbe töltjük, és légmentesen lezárjuk.




Som, húsos
Szederszörp

Hozzávalók: 1,5 kg szeder, víz, cukor

Elkészítése: A gondosan megmosott és kiválogatott szedret fazékba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Felforraljuk és félórán át főzzük, majd összeturmixoljuk, és egy napot állni hagyjuk. Másnap leszűrjük, és literenként 0,5 kg cukrot adunk hozzá. Felforraljuk, 10 percig főzzük, majd üvegekbe öntjük és légmentesen lezárjuk.




Szeder, fekete

Befőtt    Édesség    Egyéb    Főzelék    Italok    Lekvár    Leves    Saláta    Szörp    Tea


Tippek:

Egy tartalmas, őszinte beszélgetés hozzásegít a lelki egyensúlyhoz, megkönnyebbülést hoz, feloldja a szorongásokat. Érdemes egy nagy levegőt venni, és megszervezni, akár még ma estére is sikerülhet.