Tölgyfa
Quercus robur (kocsányos tölgy), Quercus petraea (kocsánytalan tölgy)

   
"Kiváló gyomorbántalmak és hasmenés ellen"

Népies neve:

makkfa

A növény leírása:

A bükkfafélék (Fagaceae) családjába tartoznak. Facsoportulásai lombhullató erdőt alkotnak. Egylaki növények, április-májusban virágzanak. A tölgyeknek makktermése van. A felhasznált hatóanyagot mind a kocsányos, mind a kocsánytalan tölgy tartalmazza.

Hogyan gyűjtsük?

  • A kocsányos tölgy akár 50 méter magasra is megnő, ha a feltételek ideálisak számára.
  • A régi időkben számos helyen a makktermést is gyűjtötték, amelyből pörkölés után makkávét főztek.
  • A tölgyfa fafaragásra és hordókészítésre kiválóan alkalmas, nemes fa.
A fa fiatal ágainak kérgét használják gyógyászati célokra. A kéreg gyűjtése a tavaszi, kora nyári hónapokra esik.

Mi van benne?

A fiatal ágak kérge katechin és galluszsav típusú cserzőanyag keveréket tartalmaz, de megtalálható benne még triterpén és szitoszterol származék is.

Mire jó?

A tölgyfakéreg cserzőanyag tartalmának köszönhetően kiváló összehúzó hatású szer, főzetét fürdők és borogatások formájában nedvező bőrbetegségek, lábizzadás, aranyér és szájüregi gyulladások kezelésére használják. Hasmenés és gyomor-bélhurut esetén belsőleg ritkán alkalmazzák A fa levelét is hasonló célokra használják, csak a levél valamivel kevesebb hatóanyag-tartalommal rendelkezik.

Hogyan használjuk?

Öblögető oldat, borogatás: Fél liter vízhez hozzáadunk 2 evőkanál aprított tölgyfakérget, majd negyed óráig főzzük, és ezután leszűrjük. Fogínygyulladás, száj- és toroknyálkahártya gyulladás esetén alkalmazzuk.

Tea: 2,5 dl vízben felforralunk 1 teáskanálnyi kérget vagy egy marék levelet, majd 8-10 perc elteltével szűrjük le. Alkalmazzuk hasmenés és gyomorbántalmak esetén.

Ülőfürdő: 1-1,5 liter vízbe forraljon fel 2 maréknyi tölgyfakérget. Felforrást követően hagyjuk áztatni 15 percig, majd szűrjük le és öntsük a fürdővízhez.

Jó tudni!

Az öreg ágak kérgét és a nem egészséges leveleket ne gyűjtsük!

A főzetet 12 óránál tovább ne tároljuk. Nagy kiterjedésű sérülésekre ne alkalmazzuk!


Figyelmeztetés