Szamóca, erdei
Fragaria vesca

   
"Hatóanyagai bélhurut ellen hatásosak."

Népies neve:

csomóca, földieper, erdei eper

A növény leírása:

A rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó, erdők szélen, bokros helyeken, tisztásokon élő, ízletes gyümölcsű, évelő növény. Május-júniusban virágzik. Termése édes, igen zamatos gyümölcs, sok C-vitamint tartalmaz.

Hogyan gyűjtsük?

  • Csokonai Vitéz Mihály így ír a szamócáról:
  • "Kedves szamóca! téged, én - én az istennek, s az istenasszonyoknak tennélek asztalára. Sőt, csak beszélni tudnál. És csókot adni mindjárt hasonlatos lehetnél a Lilla ajjakához."
  • A szamócát már a XV. században termesztették a franciák és a belgák.
A növény levelét, termését és néha gyökerét is hasznosítják gyógyászati célokra. Gyűjtési ideje június-augusztusra esik. Ha termését szedjük, akkor csak éretten érdemes leszedni, mert a szamócának nincs utóérése.

Mi van benne?

A növény levele cserzőanyagokat (ellagitanninokat), illóolajat, kávésav származékokat, flavonoidokat (kvercetint), termése pedig sok C-vitamint tartalmaz.

Mire jó?

A növényt gyomor- és bélrendszeri zavarok (bélhurut) esetén alkalmazzák, ismert hasmenés elleni hatása is.

Szájnyálkahártya-gyulladás esetén langyos főzetét használják öblögetéshez.

Hogyan használjuk?

Szamóca befőtt, Szamócabólé (alkoholos)
Tea: 3 dl forró vízzel leforrázunk 1 teáskanálnyi szárított, apróra vágott szamócalevelet, majd negyedóra elteltével leszűrjük.

A növény gyökeréből is készíthető tea, de ebben az esetben fele mennyiségű porított gyökeret használjunk. Gyomor- és bélbántalmakra adható.

Konyhai felhasználás: Ízletes terméséből szörpöt, dzsemet, desszerteket készítenek.

A tejszínnel és mézzel elkészített szamócakrémes maszk a száraz, repedezett bőrre kiváló gyógyír.

Jó tudni!

Az arra érzékenyeknél a szamóca levele és termése allergiát okozhat.


Figyelmeztetés




Tippek:

Szabaduljon meg túlsúlyától - a kiindulási testsúly 10 %-ának leadásával vércukorszintje akár a felére is csökkenhet!