Húsos som
Cornus mas

   
"Kiváló téli C-vitamin forrás"

Népies neve:

som

A növény leírása:

A somfélék (Cornaceae) családjába tartozik. Fényt kedvelő és szárazságot jól tűrő bokor. Kedveli az erdőket, cserjéseket. Február-március környékén virágzik, a termése pedig augusztus-szeptember környékén érik. A húsos som erdei gyümölcsfaj, melynek termése savanykás, édeskés, fanyar ízű.

Hogyan gyűjtsük?

  • A gyümölcs nyersen akkor a legízletesebb, ha már túlérett.
A somnak a termését régóta használják emberi táplálkozásra, amely augusztus-szeptember környékén érik.

Mi van benne?

Termése sok C-vitamint, cukrot, almasavat, pektint, illat- és festékanyagot tartalmaz.

Mire jó?

C-vitamin forrásának köszönhetően javítja a szervezet ellenálló képességét.

Hogyan használjuk?

Sombefőtt, Somlekvár, Somszörp
Sokan megaszalják a somot, mely így a téli hónapokban jó C-vitamin forrás lehet. A háztartásokban lekvár, szörp, kompót, bor, pálinka főzhető belőle.

Jó tudni!

Mellékhatása nem ismert.


Figyelmeztetés




Egészség témájú olvasnivalók a weben