A növény leírása:
A keserűfűfélék (Polygonaceae) családjába tartozik. A Kínából származó növényt hazánkban termesztik. Egy-, illetve többéves faja is létezik.
Hogyan gyűjtsük?
A növény szárát leveshez, gyümölcslevekhez, sütemények készítéséhez használhatják.
Gyógyászati célokra a növény föld alatti szervét, a gyökértörzsét használják.
Mi van benne?
A rebarbara gyökértörzs tartalmaz antrakinon glikozid keveréket (reumemodin-, aloéemodin- és reinglikozidok), diantron glikozidokat, cserzőanyagokat és flavonoidokat.
Mire jó?
A növény gyökértörzsét kis adagban étvágyjavítóként, valamint gyomor-bélhurut esetén alkalmazzák. Nagyobb mennyiségben kiváló hashajtó, de alkalmazzák különféle emésztési zavarok esetén is. Jó gyomorerősítő.
A fogak és fogíny védelmében is ajánlott a rebarbara használata. Összehúzó és fájdalomcsillapító hatása miatt alkoholos kivonatát külsőleg szájnyálkahártya- és fogínygyulladás esetén használják. A növényből készített pép aranyérre is jótékony hatással van.
A gyógyszertárakban különböző rebarbarából készült termékek szerezhetők be: kapható szirup, por, tinktúra formájában.
Tea: Csészénként fél teáskanálnyi felaprított rebarbara gyökértörzset felöntünk forrásban lévő vízzel, majd 10-15 perc múlvaleszűrjük. A hashajtó hatás kifejlődéséhez 8-12 óra szükséges.
Jó tudni!
Főzni nem szabad, mert sok oxálsavat tartalmaz!
Várandósság és szoptatás ideje alatt ne fogyasszuk! Tilos alkalmazni bélszűkület, bélelzáródás, a bél akut gyulladásos megbetegedései esetén és 12 éves életkor alatt! A kúra orvosi felügyelet nélkül legfeljebb 1-2 hétig tarthat!