Párlófű, közönséges
Agrimonia eupatoria

   
"A veseproblémák egyik segítője"

Népies neve:

apróbojtorján, hattyúfű, körömfű, patikapárlófű, Szent Pál füve, koldustetű

A növény leírása:

A rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik. Észak- és Közép-Európában sokfelé előfordul. Cserjés-füves helyeken, erdőszéleken, árokpartokon megtalálható, évelő növény. Íze kellemes.

Hogyan gyűjtsük?

  • Ógörög monda szerint Mithridatész Eupator király fedezte fel a növény gyógyhatását, latin neve is innen származik.
  • Áltermése csúcsa horgas alakú, így könnyen beleakad az állatok bundájába, hogy azok aztán más termőhelyekre is eljuttassák. Erre utal népies neve, a koldustetű.
Gyógyászati célokra a növény felső, virágos részét és alsó szártő-leveleit használják.

Gyűjtési ideje június-augusztus hónapokra esik.

Mi van benne?

A növény katechin típusú cserzőanyagokat, flavonoidokat és kovasavat tartalmaz.

Mire jó?

Összehúzó szer, a száj- és toroknyálkahártya gyulladásainak valamint enyhe lefolyású gyomor-bélhurut kezelésére használják. Emésztőszervi problémákra is alkalmazzák, fokozza az epe működését, és a máj méregtelenítő tevékenységét. Külsőleg toroköblítőnek ajánlják.

Alkalmazzák a bőr enyhe felületi gyulladásaira, kelésekre.

Hogyan használjuk?

Tea: 3 dl forrásban lévő vízzel forrázzunk le 1 teáskanálnyi szárított párlófüvet, majd 8-10 perc elteltével szűrjük le. Kihűlve gargarizálhatunk is vele. Kellemes íze miatt üdítő.

Lábfürdő: A párlófüvet orvosi zsályával és körömvirággal szokták keverni lábfürdő elkészítésénél.

Tinktúra: 100 ml 38 %-os pálinkát öntsünk 4 evőkanál párlófűre, és hagyjuk állni két hétig, majd szűrjük le. Sötét üvegbe töltve, légmentesen lezárva tároljuk.

Jó tudni!

Káros mellékhatásai nem ismeretesek!


Figyelmeztetés




Tippek:

Egészségtelen csak egy kávéval kezdeni a napot. Serkenti a gyomorsav termelését, károsítja a gyomrot, hosszabb távon akár gyomorfekélyhez is vezethet. Legalább tejet öntsünk hozzá.