Palástfű, közönséges
Alchemilla xanthochlora

  Védett     
"A menstruációs vérzések csillapítására"

Népies neve:

boldogasszony palástja, palástfű, oroszlántalp, farkastalp

A növény leírása:

A rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik. A hegyvidékek magasabb régióit kedvelő, évelő növény.

Hogyan gyűjtsük?

  • A népi gyógyászatban méherősítőként ismert, így teáját szülés előtt és a várandósság ideje alatt fogyasztották.
A növény virágos hajtását használják gyógyászati célokra.

Gyógynövény-boltokból szerezzük be!Vadon növő példányainak gyűjtése tilos, mert védett. Termesztése és a szaporítóanyag beszerzése az Országos Környezetvédelmi, Vízügyi Felügyelőség engedélyével lehetséges.

Mi van benne?

A növény cserzőanyagokat (ellagitanninokat), flavonoidokat tartalmaz.

Mire jó?

Gyakran használják menstruációs problémák esetén (havivérzés előtti napokban ajánlott teája fogyasztása), de alkalmazzák cserzőanyag tartalma miatt gyomor- és bélhurut esetén is. Jó vérzéscsillapító, gyulladáscsökkentő és összehúzó hatású gyógynövény. Gyakori fogyasztása tisztítja a bőrt. Nem bizonyított, de egyes feltevések szerint megszünteti a nőknél a fehérfolyást (fluor albus).

Hogyan használjuk?

Tea: 3 dl forró vízzel forrázzuk le 2 teáskanálnyi szárított és összeaprított palástfű hajtását, majd 8-10 perc elteltével szűrjük le.

Fürdő: 0,5 liter vízben forraljunk fel 4 evőkanálnyi palástfű levelet, majd szűrjük le, és a főzetet adjuk a fürdővízhez. Fehérfolyás, menstruációs fájdalmak, változókori panaszok esetén ajánlható.

Jó tudni!

Naponta 2 csészénél több palástfű-teát ne fogyasszunk, mert károsíthatja a májat! Lázzal vagy vérzéssel kísért hasmenés esetén forduljunk orvoshoz.


Figyelmeztetés