Ökörfarkkóró, szöszös
Verbascum phlomoides

   
"A köhögés és asztma gyógynövénye"

Népies neve:

farkkóró, borjúfarkfű, fáklyafű, mezei gyertya, sárga virág, királygyertya

A növény leírása:

A tátogatók (Scrophulariaceae) családjába tartozó, erdőtisztásokon, réteken, legelőkön élő kétéves növény. Első évben csak a tőlevelei fejlődnek, a második évben pedig a szárai erősödnek.

Hogyan gyűjtsük?

  • Az ökörfarkkórót használják fejmosó szerként is, mert ápolja a hajat.
A növény virágját használják gyógyászati célokra. A kinyílt virág pártáit csészéjükből kiszedve, a reggeli órákban kell gyűjteni, mert később becsukódnak. Virágzása a nyári hónapokra esik. A virágot a tűző napra kitéve kell megszárítani, mert csak gyors száradás mellett őrzi meg szép sárga színét.

Mi van benne?

A virág triterpén szaponinokat (verbaszkoszaponinokat), flavonoidokat, nyálkaanyagot, iridoidokat tartalmaz.

Mire jó?

Az ökörfarkkóró ismert izzasztó és nyálkaoldó. Hatóanyagai (szaponinok) "oldják" a letapadt váladékot, így megkönnyítik a felköhögést. Az ökörfarkkóró - iridoid tartalma miatt jó - gyulladáscsökkentő gyógynövény, továbbá alkalmazzák szénanátha esetén. A népi gyógyászatban ülőfürdőnek elkészítve aranyeret, bőrbetegségeket kezelnek vele.

Hogyan használjuk?

Tea: 2 dl forrásban lévő vízzel forrázzunk le 2 teáskanálnyi összetört ökörfarkkóró-virágot, hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le. Nyálkaoldó, köhögéscsillapító.

Teakeverék: Köhögéscsillapító teakeverékek gyakori összetevője.

Fürdő: Forraljunk fel 1 liter vízben 3 maréknyi ökörfarkkóró-virágot, majd hagyjuk állni a főzetet 12 percen át. Ezt követően szűrjük le, és öntsük a fürdővízhez! Aranyeret, viszkető bőrbetegségeket kezelnek vele.

Jó tudni!

Poros utak, árkok mentén ne gyűjtsük a növényt!


Figyelmeztetés
50plusz.hu Fórum