Nyírfa, közönséges
Betula pendula

   
"A nyírfa levél teája jó vértisztító gyógytea"

Népies neve:

bibircses nyír, nyílfa

A növény leírása:

A nyírfafélék (Betulaceae) családjába tartozik. Hegyvidékek, lomberdők, parkok közismert fehér, foszló kérgű fája.

Hogyan gyűjtsük?

  • Néhány gyenge, friss nyírfalevelet érdemes belekeverni a tavaszi zöldsalátába.
Főként a nyírfa levelét, de a homeopátiában a fa kérgét is használják gyógyászati célokra. A levelet június-július folyamán gyűjtik.

Mi van benne?

A levél flavonoidokat (kvercetin glikozidokat), nyomokban illóolajat (szeszkviterpén peroxidokat, triterpén származékokat), káliumsókat és aszkorbinsavat tartalmaz.

Mire jó?

A nyírfalevél teája kiváló vizelethajtó, vértisztító és gyulladáscsökkentő, de ismert görcsoldó és fertőtlenítő hatása is. Alkalmazzák enyhébb fertőzéses húgyúti megbetegedésekben, vesekő és vesehomok kialakulásának megelőzésére, reuma ellen. A népi gyógyászatban a fiatal fák nedvét vizelethajtásra használták.

Hogyan használjuk?

Tea: 2 dl forró vízzel forrázzunk le 1 teáskanálnyi szárított, apróra vágott nyírfalevelet, hagyjuk állni 10-15 percig, majd szűrjük le. Naponta 3-4 csészényi tea fogyasztása ajánlott. Vizelethajtó, vértisztító és gyulladáscsökkentő.

Fürdő: 1 liter vízben felforraljunk 4-5 maréknyi nyírfalevelet, és lassú tűzön negyed óráig főzzük, majd szűrjük le. Ezt követően adjuk hozzá a fürdővízhez. Pattanásos bőrre használjuk.

Jó tudni!

A szív- és veseelégtelenségben szenvedők ne fogyasszák teáját!


Figyelmeztetés
Egészség témájú olvasnivalók a weben