A növény leírása:
A rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik. Kelet- és Délkelet-Európában őshonos növény. A vadon termő naspolya általában erdőszéleken, cserjésekben található meg. Hazánkban termesztik. Kis termetű fa vagy bokor, a meleget kedveli. Május közepétől virágzik, virágai fehérek.
Hogyan gyűjtsük?
A naspolya botanikai nevének második tagja "germanica", holott német területen csak ritkán található meg.
Az almának, a körtének és a birsnek is rokona.
Neve legnagyobb valószínűséggel a latin mespila szóból, illetve olaszos változatából, a nespulából származik.
Fája nagyon értékes a fafaragók körében.
A naspolyának a beporzáshoz nincs szüksége más egyed virágporára (önbeporzású).
A bokor kérgét a régi időkben cserzésre használták.
A naspolya gyümölcse rendkívül gazdag vitaminokban. Különleges alakú gyümölcse utóérő, vagyis a fáról leszedve megérik. Kései gyümölcs, azaz késő ősszel érik be, terméséét október-november elején szüretelhetjük. A gyümölcs íze jellegzetesen édes, kellemes, kissé fanyar, húsa világosbarna, az érett körtéhez hasonlóan képlékeny.
Mi van benne?
A gyümölcs jelentős mennyiségű cserzőanyagot tartalmaz.
Mire jó?
A naspolyafa terméséből és leveléből előállított készítmények a szájüreg és a garat gyulladásainak csökkentésére használhatók. Bélbetegségek kezelésében is szerepet kapott. A naspolyafa kérgének főzetét a népi gyógyászatban vérzések csillapítására alkalmazták.