Nadragulya
Atropa belladonna

  Mérgező  
"Hatóanyagait a gyógyszeripar dolgozza fel"

Népies neve:

maszlagos nadragulya

A növény leírása:

A burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozik. Bükkösöket és gyertyánosokat kedvelő, évelő növény. Sötétibolyás, harang alakú virágai vannak. Termése augusztusban érik.

Hogyan gyűjtsük?

  • A belladonna nevet - jelentése: szép hölgy - a növény onnan kapta, hogy a középkorban a nők a növény termésének levét szemükbe csöppentették, hogy pupillájuk nagyobb legyen, a nagy fekete szemek ugyanis a kor ízlésének megfelelően vonzóbbá tették őket az erősebb nem számára.
  • A nyári hónapokban a növény szárán egyszerre figyelhető meg a virág, a zöld és a már érett termés.
A növény levelét és gyökerét használják gyógyászati célokra. A gyökeret késő ősszel gyűjtik.

Mi van benne?

A levél- és a gyökérdrog egyaránt tartalmaz mérgező hatású alkaloidkeveréket (hioszciamint, szkopolamint, atropint). A levélben találhatók még flavonoidok, cseranyagok és kumarinok is.

Mire jó?

A növényi drogot a gyógyszeripar hasznosítja.

Hogyan használjuk?

A szemészetben pupillatágító. Tablettákban, injekciókban simaizomgörcs-oldó hatása miatt alkalmazzák. A tiszta atropin mellett a nadragulya tinktúráit, szárított kivonatait gyomorsav túltengés esetén használják az orvosi gyakorlatban. A nadragulyát tartalmazó homeopátiás szerek légúti megbetegedések és fájdalommal járó kórképek kezelésére ajánlottak.

Jó tudni!

Erősen mérgező hatású növény! Az édeskés ízű termések fogyasztása súlyos mérgezést okozhat.

A nadragulya-kivonatot tartalmazó készítmények csak orvosi ellenőrzés mellett alkalmazhatók.

Csak a gyógyszertárakban kapható szabványosított készítményeket használjuk!


Figyelmeztetés
Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Ötven felett a futópadon

A rendszeres mozgás pozitív hatásairól mindenki sokat tud, ám mégis vannak, akik félelemből, az egészségi állapotuk vagy az életkoruk miatt nem kezdenek el sportolni. Pedig az óvatos, fokozatos és körültekintő mozgás az időseknek is jót tesz!

tovább