Málna
Rubus idaeus L.

   
"A málna termése közkedvelt, ízletes gyümölcs"

Népies neve:

himpér (a német Himbeere szóból), boldogasszony csipkéje

A növény leírása:

A rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó cserje hegyvidékeken vadon termő, de hazánkban sokfelé termesztett növény. Gyümölcse közkedvelt csemege.

Hogyan gyűjtsük?

  • A málnafajtáknak két nagy csoportja van: az egyszer termők és a kétszer termők.
  • Létezik olyan málnafaj is, amelynek gyümölcse nem piros színű, hanem sárga.
A cserje levelét gyűjtik gyógyászati célokra. A leveleket májustól augusztusig terjedő időszakban érdemes gyűjteni.

Mi van benne?

A gyümölcs ásványi anyagokat, cserzőanyagokat, flavonoidokat, gyümölcssavakat, aromaanyagokat és vitaminokat - köztük sok C-vitamint - tartalmaz.

Mire jó?

Összehúzó hatású szer. A növényi drogot gargarizálásra szájüreg és a torok nyálkahártya gyulladások kezelésére alkalmazzák. Enyhe hasmenés esetén kiváló szer. A várandós kismamák szívesen fogyasztják teáját a terhesség utolsó heteiben, mivel az ellazítja a kismedence tájékának izomzatát, aminek következtében szüléskor az tágulékonyabb lesz.

Hogyan használjuk?

Málnalé, Málnalekvár, Málnaszörp, Málnaturmix
Tea: Egy-két teáskanálnyi szárított málnalevelet forrázzunk le 2,5 dl forró vízzel, hagyjuk állni 8-10 percig, majd szűrjük le. Ízlés szerint ízesíthetjük mézzel vagy cukorral.

Jó tudni!

A gyümölcs szedésének idejét jól válasszuk meg, mert az érett gyümölcs a bokron gyorsan túlérik, és elveszti élénk színe mellett kellemes zamatát is.

A gyümölcsöt lehetőség szerint frissen dolgozzuk fel, mert nem megfelelő tárolás esetén gyorsan megpenészedhet.


Figyelmeztetés
Tippek:

Nem mindegy, hogy milyen gyümölcsöt vásárol! A sokáig szállított vagy tárolt, de látszólag friss, egzotikus gyümölcsök vitamintartalma sokszor kisebb, mint a mélyhűtött hazainak.