Lestyán
Levisticum officionale

   
"A lestyán kiváló vízhajtó, emésztést serkentő gyógy- és fűszernövény."

Népies neve:

maggifű

A növény leírása:

Az ernyősvirágzatúak (Umbelliferae) családjába tartozó, termesztett, évelő növény. Napos, félárnyékos helyen érzi jól magát. Szaga és íze a petrezselyemére emlékeztet. Levelét és gyökerét egyaránt felhasználja az élelmiszeripar és a gyógyászat is.

Hogyan gyűjtsük?

  • A lestyán Délnyugat-Ázsiában honos. A rómaiak közvetítésével került Pannóniába.
A növény gyökérzetét, tőleveleit és magját gyűjtik és hasznosítják. Júliusban- augusztusban virágzik.

Mi van benne?

A gyökér illóolajat (ftalid-származékokat), kumarinokat (umbelliferont, bergaptént), aromás és alifás savakat (angelikasavat, benzoesavat) és poliacetiléneket tartalmaz.

Mire jó?

Gyomorégésre az egyik legjobb gyógynövény. A lestyánt elsődlegesen vizelethajtóként ödémák levezetésére használják. Vesekő és vesehomok kialakulásának megelőzésére alkalmas. A népi gyógyászatban gyomorerősítőként, emésztést serkentő szerként használják.

Hogyan használjuk?

Tea: "Vízhajtóként 1-2 teáskanál vágott, szárított gyökeret (2-4 g) 150 ml forrásban lévő vízzel leöntenek, 10-15 percig állni hagyják, majd leszűrik. Naponta többször 1 csésze tea javasolt az étkezési szünetekben, viszont vesegyulladás, illetve a húgyutak gyulladásos megbetegedéseinél tilos az alkalmazása. Átlagos napi dózis: 4,5-9 g." (Kéry, 2000)

Fűszerként: Levelét levesekbe, salátákba, sajtokhoz, magját kenyértésztákhoz, salátákba, rizshez, likőrökhöz, meghámozott gyökerét pedig levesekbe tehetjük.

Jó tudni!

Áldott állapotban lévő nők számára nem ajánlatos a lestyán fogyasztása, mivel ingerelheti a veséket, és rosszullétet okozhat.

Hosszabb ideig történő használata során fényérzékenység alakulhat ki.

Használata ellenjavallt elégtelen veseműködés, húgyúti gyulladások esetén.


Figyelmeztetés
50plusz.hu Fórum