Len
Linum usitatissimum L

   
"Székrekedésre kiváló gyógynövény"

Népies neve:

kultúrlen, termesztett len, házi len

A növény leírása:

A lenfélék (Linaceae) családjába tartozik. Rostjáért és magjáért termesztett, egyéves növény, 30-80 cm magas. Csak Közép-Európában termesztik. A szár legtöbbször egyenesen áll, és csak a virágzatnál ágazik el.

A magok tojás alakúak, laposak, fényes barna színűek, 5-6 mm hosszúak, az egyik végükön hegyesek.

Hogyan gyűjtsük?

  • A lent már a Kr. e. XIV. században is termelték. Erre jó bizonyíték, hogy az egyiptomi sírkamrákban a halottak mellett találtak lenmagokat, melyeket valószínűleg útravalónak szántak a túlvilági útra.
  • A lenmagot régóta használják gyógyszerként. Hippokratész már Kr. e. 500 körül említi a lenmagot testi fájdalmak, hurut és hasmenés elleni gyógyszerként.
A len magját használják gyógyászati célokra.

Mi van benne?

A lenmag nyálkaanyagot, zsíros olajat (linol-, linolénsav, olajsav gliceridjeit), fehérjét, cianogén glikozid keveréket tartalmaz.

Mire jó?

A lenmagot bélrenyheség, bélmegbetegedések és székrekedés esetén az emésztés szabályozására használják. Székrekedés esetén a lenmag hatását úgy fejti ki, hogy a bélben megduzzad, ezáltal tágulási inger lép fel, mely serkenti a vastagbélben a perisztaltikát.

Nyákkészítmények formájában gyomor- és bélmegbetegedések kezelésére alkalmazzák.

Linolénsav tartalmának szerepe van az érelmeszesedés kialakulásának megelőzésében.

Az a feltevés, miszerint kéksav-tartalma miatt nagy mennyiségben történő fogyasztása mérgezést okozhat, eleddig megalapozatlannak tűnik. A lenmagpogácsát és a porított magot meleg borogatásként alkalmazva kelések és furunkulusok kezelésére használják.

Hogyan használjuk?

Tea: a) Két evőkanál frissen összetört lenmagot tegyünk 3 dl hideg vízbe, majd hagyjuk 20-25 percig duzzadni. Ezt követően kissé melegítsük fel, majd szűrjük le. Székrekedés esetén kortyonként fogyasszuk.

b) Az aprítatlan lenmagokat sok folyadékkal, legalább tízszeres hígításban alkalmazva vegyünk be. A hatás 12 óra elteltével jelentkezik.

Borogatás: 3-6 evőkanál frissen összetört lenmagot tegyünk mullzsákocskába, forrázzuk le, és tegyük a beteg testrészre bőrfekélyek, furunkulusok esetén.

Hidegen sajtolt lenolaj: Bioélelmiszer boltokban beszerezhető. Hideg ételek, saláták ízesítésére használható. Ajánlott mennyiség: 1-2 evőkanál.

Jó tudni!

Kéksav-tartalma miatt csecsemőknek, kisgyerekeknek ne adjuk!

A gyógyszerek felszívódását befolyásolhatja. A lenmag és valamely másik szer alkalmazása között legalább két óra teljen el!

Tilos alkalmazni bélelzáródás, gyomor-bélrendszeri szűkületek esetén!


Figyelmeztetés