Kukorica
Zea mays L.

   
"A vese gyógynövénye"

Népies neve:

tengeri

A növény leírása:

A pázsitfűfélék (Gramineae) családjába tartozik. Hazánkba Amerikából került ez az ipari célokra termesztett egyéves, kétlaki növény.

Hogyan gyűjtsük?

  • A kukoricamagból kinyert keményítőt hintőporok és púderek, tabletták előállítása során úgynevezett gyógyszer-technológiai segédanyagként is hasznosítják.
  • A csírájából előállított olaj étkezési célokra alkalmas.
A torzsavirágzatának bibeszárai hasznos hatóanyagokat tartalmaznak, ez nevezik kukoricabajusznak. A termés, az érett torzsák betakarításakor, ősszel gyűjtik, majd megszárítják.

Figyelni kell arra, hogy a torzsát borító levélből kiálló rész gyakran penészes, ezt haladéktalanul el kell távolítani.

Mi van benne?

Kukoricakeményítő. A kukoricabajusz - a szárított bibeszálak - szaponint, cseranyagot, karvakrol tartalmú illóolajat, flavonoidokat, káliumsókat nagy mennyiségben tartalmaz.

Mire jó?

A népi gyógyászatban húgyúti problémák esetén, vesekő és vesehomok megelőzésére alkalmazzák, de gyakori része a fogyasztótea keverékeknek is. Enyhe vizelethajtó hatású.

Hogyan használjuk?

Tea: A kukoricabajuszból főzött tea fogyasztása segít megelőzni a vesekő és vesehomok kialakulását.

Jó tudni!

Szedése során a borítólevélből kiálló, penészes, romlott részeket haladéktalanul távolítsuk el!


Figyelmeztetés
Cikkajánló

Témakör: Lélek

Meddig élnek a magyarok?

Amikor a mai ember a tudomány diadalmas eredményei alapján merész terveket sző a halhatatlanságról, felteszi a kérdést: hosszú öregedés vagy örök ifjúság? A világ lakossága és ezen belül a magyarok is öregszenek, így különösen időszerű a kérdés.

tovább