A növény leírása:
Az ernyősvirágzatúak (Umbelliferae) családjába tartozik, a Földközi-tenger vidékéről származó, egynyári gyógy- és fűszernövény. Hazánkban termesztik.
Hogyan gyűjtsük?
A koriandert már 3000 éve használják fűszerként.
Az egyiptomi sírokban találtak olyan koriandermagokat, amelyeket Krisztus előtt mintegy 1000 évvel szedhettek.
A koriandert a Biblia és az Ebers-féle papirusztekercsek is megemlítik.
A koriander a curry nélkülözhetetlen összetevője.
A növény érett ikerkaszat termését használják gyógyászati célokra.
Az éretlenül leszedett termés még a szárítás után is kellemetlen szagú, csak az éretten leszedett termésnek van kellemes, fűszeres illata.
Mi van benne?
A növény illóolajat (linaloolt, pinént, limonént, geraniolt) és alifás aldehideket (dekanalt) tartalmaz.
Mire jó?
A gyógynövény hatásos felfúvódás és telítettségérzés, valamint a gyomor- és béltraktusban jelentkező görcsök, fájdalmak ellen. Kiváló szélhajtó. A koriander kiválóan alkalmas a "Roemheld-szindróma" (gázfelgyülemlés a hasban) kezelésére.
Illóolaját bedörzsölőszerekben alkalmazzák reumás panaszok kezelésére.
A tudományos vizsgálatok szerint a koriander serkentőleg hat az emésztésre, és gátolja bizonyos káros baktériumok elterjedését a szervezetben.
Tea: Törjünk össze mozsárban, vagy daráljunk meg 1 púpozott teáskanálnyi koriandert, majd öntsük le 2-3 dl forró vízzel, és hagyjuk állni 10 percig. Ezután szűrjük le, és étkezések előtt fogyasszuk.
Fűszerként: Igen jól felhasználható saláták, tészták, köretek ízesítésénél.
Jó tudni!
Várandós kismamáknak nem ajánlott korianderolajat alkalmazni!
Az arra érzékenyeknél, allergiás reakciót válthat ki a bőrön.
A korosodó nők pontosan értik miről szól ez a mondat. Úgy érzik, hogy a "tünde fény" csak a fiataloknak kedvez. Jó megvilágításban ugyanis minden redő, ránc, folt, bőrhiba bosszantóan látványos. Tenni kell valamit, hogy emiatt ne kelljen sötétben élni.