Komló
Humulus lupulus

   
"A sörgyártás növénye"

Népies neve:

szeleginy, sörkomló, sullyogó iszalag

A növény leírása:

A kenderfélék (Cannabaceae) családjába tartozó, árokpartokon, nyirkos helyeken termő kúszó, más növényekre felkapaszkodó, kétlaki növény.

Hogyan gyűjtsük?

  • A rómaiak a fiatal komlóhajtásokat főzelékzöldségként fogyasztották.
  • Sörgyártáshoz, kenyérsütéshez is használják.
Gyógyászati célokra a teljesen még nem érett, zöld színű termésfüzéreit (komlótoboz) használják. A terméseket és a murvalevelek belső oldalát sárga mirigyek borítják. Ezek tartalmazzák elsősorban a hatóanyagokat. A növény június-júliusban virágzik, termése pedig szeptembertől érik.

Mi van benne?

A növény illóolajat (mircént, humulént), metilbutenolt, cseranyagokat, komló keserűanyagokat (humulont, lupulont), flavonoidokat tartalmaz.

Mire jó?

A komló bizonyítottan jó nyugtató- és altatószer, de használják étvágytalanság és gyomorpanaszok ellen, továbbá idegi eredetű hasmenés esetén is. Gyakran más növényi nyugtatókkal (macskagyökérrel) együtt alkalmazzák.

Teája többek között a változókor problémáira ajánlott.

A komlót a népi gyógyászatban emésztési panaszok kezelésére, külsőleg borogatásként fekélyek esetén alkalmazták.

Hogyan használjuk?

Tea: Forrázzunk le 2 dl forrásban lévő vízzel 2 teáskanálnyi szárított komlót, hagyjuk állni negyedórán át, majd szűrjük le. Mézzel édesíthető. Altató hatású.

Fürdő: Lenzsákba tegyünk 3 maréknyi komlót, majd tegyük a fürdővízbe.

Párna: Lenzsákba tegyünk 3 maréknyi komlót, és tegyük a párnánk alá. Illóolajai a belégzett levegővel jutnak a szervezetbe. 10 naponta cseréljük "komlópárnánk" tartalmát.

A komlófürdők és komlópárnák nyugtató hatását biztosra vehetjük.

Jó tudni!

Autóvezetés és odafigyelést, jó koncentrációs képességet igénylő tevékenység végzése előtt nem javasolt teájának fogyasztása, mert elálmosít!

A friss tobozok érintése bőrgyulladást okozhat.


Figyelmeztetés
Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább