Hajdina, Közönséges pohánka
Fagopyrum esculentum Mönch

   
"Az újra felfedezett hajdina"

Népies neve:

tatárka, haricska, pohánka

A növény leírása:

A hajdina - más néven pohánka - a keserűfűfélék (Polygonaceae) családjába tartozó növény. Egyes feltételezések szerint Kínából származik. Szilikát tartalmú magvait fogyasztjuk, melyek fekete vagy barnás színűek.

Hogyan gyűjtsük?

  • Ha a hajdinát mintegy negyedóráig vízben áztatjuk, lerövidíthető a főzési ideje. Oroszországban, Ausztriában és Németországban a hántolt hajdinát köretként fogyasztják.
A magját élelmiszerként fogyasztják. Kiskertben termelhető, de gyógynövényboltokban is beszerezhető dara formában.

Mi van benne?

A növény friss, majdnem érett föld feletti részei rutin flavonglikozidot valamint fagopirint tartalmaznak.

Mire jó?

Rutin hatóanyagának köszönhetően erősíti a kötőszöveteket és az érrendszert - az erek kötőszövetes állományát - azáltal, hogy részt vesz a sejtfal regenerálódási folyamataiban. A rutin fő felhasználási területe a vénás betegségek kezelése.

Hogyan használjuk?

A növény magját fogyasztják nyersen, pörkölve, egészben és liszt formában.

Konyhai felhasználás: Egész magjából hajdina lepényt csinálhatunk. Lisztjét felhasználják sütemények, palacsinta készítésénél, de főzhető belőle hajdina leves is, a darából pedig hajdinakása készíthető.

Jó tudni!

A fagopirin a bőrt fényérzékennyé teszi, napfény hatására bőrpír vagy gyulladás jelenhet meg az érintett területen.


Figyelmeztetés




Cikkajánló

Témakör: Lélek

Így öregedjünk tudatosan!

Nem árt időben gondolnunk öregségünkre. Nem mindegy, hogy mi magunk formáljuk azt, vagy az formál, deformál minket. Milyen esélyeink vannak az élet utolsó negyedében? Hogyan lehet rá felkészülni?

tovább