Hajdina, Közönséges pohánka Fagopyrum esculentum Mönch
"Az újra felfedezett hajdina"
Népies neve: tatárka, haricska, pohánka
A növény leírása:
A hajdina - más néven pohánka - a keserűfűfélék (Polygonaceae) családjába tartozó növény. Egyes feltételezések szerint Kínából származik. Szilikát tartalmú magvait fogyasztjuk, melyek fekete vagy barnás színűek.
Hogyan gyűjtsük?
Ha a hajdinát mintegy negyedóráig vízben áztatjuk, lerövidíthető a főzési ideje. Oroszországban, Ausztriában és Németországban a hántolt hajdinát köretként fogyasztják.
A magját élelmiszerként fogyasztják. Kiskertben termelhető, de gyógynövényboltokban is beszerezhető dara formában.
Mi van benne?
A növény friss, majdnem érett föld feletti részei rutin flavonglikozidot valamint fagopirint tartalmaznak.
Mire jó?
Rutin hatóanyagának köszönhetően erősíti a kötőszöveteket és az érrendszert - az erek kötőszövetes állományát - azáltal, hogy részt vesz a sejtfal regenerálódási folyamataiban. A rutin fő felhasználási területe a vénás betegségek kezelése.
Hogyan használjuk?
A növény magját fogyasztják nyersen, pörkölve, egészben és liszt formában.
Konyhai felhasználás: Egész magjából hajdina lepényt csinálhatunk. Lisztjét felhasználják sütemények, palacsinta készítésénél, de főzhető belőle hajdina leves is, a darából pedig hajdinakása készíthető.
Jó tudni!
A fagopirin a bőrt fényérzékennyé teszi, napfény hatására bőrpír vagy gyulladás jelenhet meg az érintett területen.