Hajdina, Közönséges pohánka
Fagopyrum esculentum Mönch

   
"Az újra felfedezett hajdina"

Népies neve:

tatárka, haricska, pohánka

A növény leírása:

A hajdina - más néven pohánka - a keserűfűfélék (Polygonaceae) családjába tartozó növény. Egyes feltételezések szerint Kínából származik. Szilikát tartalmú magvait fogyasztjuk, melyek fekete vagy barnás színűek.

Hogyan gyűjtsük?

  • Ha a hajdinát mintegy negyedóráig vízben áztatjuk, lerövidíthető a főzési ideje. Oroszországban, Ausztriában és Németországban a hántolt hajdinát köretként fogyasztják.
A magját élelmiszerként fogyasztják. Kiskertben termelhető, de gyógynövényboltokban is beszerezhető dara formában.

Mi van benne?

A növény friss, majdnem érett föld feletti részei rutin flavonglikozidot valamint fagopirint tartalmaznak.

Mire jó?

Rutin hatóanyagának köszönhetően erősíti a kötőszöveteket és az érrendszert - az erek kötőszövetes állományát - azáltal, hogy részt vesz a sejtfal regenerálódási folyamataiban. A rutin fő felhasználási területe a vénás betegségek kezelése.

Hogyan használjuk?

A növény magját fogyasztják nyersen, pörkölve, egészben és liszt formában.

Konyhai felhasználás: Egész magjából hajdina lepényt csinálhatunk. Lisztjét felhasználják sütemények, palacsinta készítésénél, de főzhető belőle hajdina leves is, a darából pedig hajdinakása készíthető.

Jó tudni!

A fagopirin a bőrt fényérzékennyé teszi, napfény hatására bőrpír vagy gyulladás jelenhet meg az érintett területen.


Figyelmeztetés




Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább