Orvosi füstike
Fumaria officinalis

   
"Az epe gyógynövénye"

Népies neve:

földi epefű, epefű, földifüst, füstikefű

A növény leírása:

A mákfélék (Fumariaceae) családjába tartozó, vadon termő, szántóföldeken, utak mentén megtalálható, egynyári növény. Virágzata sokvirágú fürt, melynek virágai kicsinyek, vöröses színűek. Virágzása a nyári hónapokra esik.

Hogyan gyűjtsük?

  • Már az ókorban is alkalmazták vízhajtóként és székrekedés ellen.
A növény föld feletti részét használják gyógyászati célokra, amit általában virágzáskor, június-augusztusban gyűjtenek.

Mi van benne?

A növény alkaloidokat (protopint, kriptopint), flavonoidokat, fumársavhoz kapcsolódva szerves savakat tartalmaz.

Mire jó?

A gyógynövény vértisztító, étvágy- és emésztést serkentő hatású. Görcsoldó tulajdonságának köszönhetően oldja az epehólyag, az epeutak és a gyomor-bélrendszer görcseit. Bizonyítottan jó hashajtó és epehajtó hatású. A népi gyógyászatban székrekedés és krónikus bőrgyulladás kezelésére alkalmazzák. Fumársav-tartalmának köszönhetően szabályozza a bőr anyagcseréjét is, ezért előszeretettel ajánlják a pikkelysömör kezelésére.

Hogyan használjuk?

Tea: 1 csésze forrásban lévő vízzel forrázzunk le 1 teáskanálnyi szárított, összeaprított füstikét, hagyjuk állni mintegy 10 percig, majd szűrjük le! Önmagában keserű, ezért mézzel ízesíthetjük. Epehajtó hatású.

Teakeverék: A füstike csalánlevéllel és citromfűvel elkeverve szintén kifejti a füstikefű-tea hatását, de ebben a változatban nem annyira keserű ízű.

Jó tudni!

Naponta 3 csészénél több füstikefű-teát ne fogyasszunk, mert gyomorfájást okozhat!


Figyelmeztetés