Fekete retek
Raphanus sativus

   
"Megfázás ellen kiváló hatású"

Népies neve:

kerti retek

A növény leírása:

A keresztesvirágúak (Cruciferae) családjába tartozik. Közismert zöldség, ami konyhakertekben is jól termeszthető.

Hogyan gyűjtsük?

  • A fekete retek gyógyító hatását ősidők óta ismerik.
  • Már az ókori egyiptomiak is nagy becsben tartották. Egyes források szerint a piramist építő rabszolgákat retekkel etették, hogy erőre kapjanak tőle.
  • A népi gyógyászatban a sózott retek nedvét szeplő elleni szerként használták.
  • A retek csípős lesz, ha megöregszik, azaz nem veszik ki a földből időben.
Termeszthető konyhakertben, de piacokon, zöldségboltokban is megtalálható.

Mi van benne?

A friss gyökér fontos hatóanyagai a mustárolaj-glikozidok és a C-vitamin.

Mire jó?

A fekete retek közismerten jó köhögés, rekedtség, megfázásos megbetegedések ellen, továbbá alkalmazzák légúti betegségek gyógyítására. A friss retek elősegíti az epe és a gyomornedvek elválasztását. Ismeretes antioxidáns tulajdonsága is. Enyhe májvédő hatású.

Hogyan használjuk?

Fekete retek mézzel, Reteksaláta sajttal
Reteklé kúra: A megmosott és megtisztított retket préseljük ki léfacsaró edényben. Májtisztítás céljából alkalmazzuk legalább hat héten keresztül.

Konyhai alkalmazás: Fogyasszunk hetente fekete retket, így elkerülhetjük az epebántalmakat.

Jó tudni!

Gyomorhurut és gyomorfekély esetén, továbbá epeutak elzáródása esetén ne fogyasszunk fekete retket!


Figyelmeztetés




Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!