Eukaliptusz
Eucalyptus globulus

   
"Illóolaja a légzőszervi betegségekre kiváló gyógyír"

Népies neve:

eukaliptuszfa

A növény leírása:

A mirtuszfélék családjába (Myrtaceae) tartozik. Ausztrália és Tasmánia tipikus fája. Érdekesség, hogy leveleit csak tíz eukaliptuszfaj hullatja el. A levelek helyett szürkésfehér kérgüket hullatják.

Hogyan gyűjtsük?

  • Mivel az eukaliptuszfa nagyon gyorsan nő, Afrikában a maláriamocsarak kiszárítására használják. Magassága elérheti a 70 métert is.
  • Illóolaját nagy becsben tartja az illatszeripar.
  • Lehullott kérgéből papírt készítenek.
Gyógyászati célra a fa leveleit használjuk. Leveleik rendkívül érdekesek. A hosszú száron ülő levéllemez kitűnően tudja követni a napfényt, mindig úgy fordul, hogy élével a Nap felé álljon, s így nem hevül föl.

Mi van benne?

A levél illóolajat (cineolt), cserzőanyagokat, triterpéneket, floroglucin származékokat tartalmaz. Az illóolaj összetétele és aromája eukaliptuszfajonként változik.

Mire jó?

Olaja a cineolnak köszönhetően antiszeptikus, nyákoldó és hűsítő hatású, kiváló köptető, görcsoldó. Hatóanyagai miatt légúti megbetegedések esetén inhalálásra és a fogászatban szájöblítésre használják. Eukaliptuszlevél kivonattal kezelnek sebeket, keléseket is, továbbá közismerten jó fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő. Az eukaliptuszfa olaja a légzőszervi- és bőrfertőzéseket okozó kórokozókkal szemben bizonyítottan jótékonyan segít. A brazíliai népi orvoslásban több eukaliptusz fajt használnak meghűlés, influenza, láz és egyéb légúti fertőzések kezelésére.

Hogyan használjuk?

Tea: Csészénként 1 teáskanálnyi drogot forró vízzel leöntünk, majd 10 perc múlva leszűrünk. Légúti megbetegedésekre, hörghurutra ajánlott.

Tinktúra: Fél teáskanálnyi mennyiségű tinktúrát keverjünk el kevés vízben, és naponta kétszer alkalmazzuk köhögés esetén.

Olaj: Az eukaliptuszolaj szauna- és fürdőolajok, fürdősók, szájüreg- és garatápoló oldatok, fogápoló készítmények alkotórésze, továbbá orrcseppekben, orrkenőcsökben is megtalálható.

Tabletta: Torokfájásra ajánlott.

Gőzölés: Légúti megbetegedések ellen és szájöblítésre alkalmazzák.

Jó tudni!

Túladagolás esetén émelygést, hányást, hasmenést okozhat.

Ne alkalmazzuk a gyomor-bélrendszer gyulladásos megbetegedései esetén.

A gyermekeknél legalább 5 éves korig ellenjavallt alkalmazásuk.

Gyengítheti más gyógyszerek hatását.


Figyelmeztetés
Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!