Édesgyökér, igazi
Glycyrrhiza glabra

   
"Emésztést serkentő gyógynövény"

Népies neve:

édesfa, cukorkóró

A növény leírása:

A pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába tartozik. Szántók, legelők, parlagok évelő növénye. Íze édeskés. Virágzata felálló fürt.

Hogyan gyűjtsük?

  • Az édesgyökér a medvecukor készítésének fontos alapanyaga.
  • A növényt a barna sör színezésére is használják.
A növény gyökérzetét használják gyógyászati célokra, amelynek gyűjtési ideje: október-április.

Mi van benne?

A gyökér triterpén szaponinokat (glicirrhizint), flavonoidokat, kumarinokat, szterolokat és cukrokat tartalmaz.

Mire jó?

A növény hatóanyagának köszönhetően jó köptető, nyálkaoldó és köhögéscsillapító, de alkalmazzák simaizom görcsoldásra is. Kedvező gyulladáscsökkentő hatást fejt ki gyomornyálkahártya gyulladás, gyomorsavtúltengés okozta nyálkahártya sérülések esetén. Az édesgyökér édes íze a glicirrhizintől származik, az élelmiszer és a gyógyszeripar ízjavítóként hasznosítja.

Hogyan használjuk?

Tea: Csészénként 1-1,5 teáskanálnyi drogot forrásban lévő vízzel leöntünk, 15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. A nyálkatartalom mennyiségének megőrzéséhez célszerű azonban a földfelszín alatti részeket hideg vízzel felönteni és csak rövid ideig főzni. Naponta háromszor étkezések után fogyasztandó egy csészényi tea. Kezelési idő 1-2 hét. Légúti hurutok esetén kiváló gyógyír.

Jó tudni!

A gyökeret alaposan meg kell tisztítani!

Hosszan tartó illetve nagy dózisban való használatkor a vérnyomás emelkedéséről számolnak be. Alkalmazása nem javasolt magas vérnyomás, veseelégtelenség, májbetegség, káliumhiány esetén és terhesség alatt. Orvosi ellenőrzés mellett is csak maximálisan 6 hétig megengedett a használata a szteroidhatás miatt.


Figyelmeztetés
Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább