Borbolya, közönséges
Berberis vulgaris

   
"A borbolya máj- és epebántalmak gyógynövénye"

Népies neve:

sóskafa, borbolyabokor, leánysom, sóskaborbolya

A növény leírása:

A sóskafélék (Berberidaceae) családjába tartozik. Száraz, napos, bozótos helyeken, rekettyésekben élő, 2-3 m magas, tövises cserje. Április-májusban virágzik.

Hogyan gyűjtsük?

  • A borbolyából készítenek gyümölcslevet és lekvárt is.
A cserje érett, piros termését, vékony gyökereit, valamint a vastag gyökerek kérgét gyűjtik. A termés vörös színű, savanyú ízű bogyó, amely augusztus, szeptember folyamán érik.

Mi van benne?

Gyökér- és kéregdrog, a következő anyagokat tartalmazza: izokinolin alkaloidok mint a berbamin, berberin, oxiakantin, palmatin.

A bogyótermés C vitamint, karotinoidokat, antociánokat, cukrot, gyümölcssavakat, pektint tartalmaz.

Mire jó?

Az orvostudomány szerint a borbolya kedvező hatását főleg berberin (alkaloid) hatóanyagának köszönheti, melynek jelentős fertőzésgátló, antibakteriális és gombaellenes hatása van. A borbolyából készített tea simaizom görcsoldó hatása révén jó gyomor-, bél-, máj- és epebántalmak ellen. Fájdalmas menstruáció esetén is használható. Az érett termések alkaloidot alig tartalmaznak, meghűléses megbetegedésekben alkalmazhatók, enyhe hashajtó hatásúak.

Hogyan használjuk?

Borbolyalé, Borbolyalekvár, Borbolyás rizs
Tea: 2-3 dl vízzel forrázzunk le 2 teáskanálnyi szárított, összeaprított borbolyalevelet, és hagyjuk állni 5 percig, majd szűrjük le.

Jó tudni!

Csak az érett termésben bomlanak fel az alkaloidok. Túladagolás esetén hányinger, hasmenés, vesepanasz alakulhat ki.

A közönséges borbolyához hasonlító japán borbolya magja alkaloidot tartalmaz, ezért fogyasztása nem javasolt.


Figyelmeztetés
Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!