Borágó
Borago officinalis L.

   
"Nagy szerepe van a hajszálak, körmök, kötőszövetek felépítésében."

Népies neve:

uborkaszagú fű, borvirág, borecs

A növény leírása:

Az érdeslevelűek (Boraginaceae) családjába tartozik, amit a neve is elárul. Szárait, leveleit és a virágok csészéjét serteszőrök borítják. A Földközi-tenger vidékéről származik, egyéves fűszer- és dísznövény.

Hogyan gyűjtsük?

  • Gyenge, friss levelét hideg italok készítéséhez, szendvicsek ízesítésére és sószegény diétához ajánlják.
A növény virágos hajtását, valamint magját hasznosítják gyógyászati célokra. Május- júniusban virágzik.

Mi van benne?

A növény nyálkaanyagokat, flavonoidokat, pirrolizidin alkaloidokat, nyomokban illóolajat tartalmaz. Magja gazdag gamma-linolénsavban, amely értékes zsírsav, a vér kedvező zsír- és koleszterin-szintjeinek kialakításában van szerepe.

Mire jó?

Közismert vizelethajtó, de alkalmazzák vese- és hólyagbántalmak esetén is. Külsőleg kelések érlelésére használják borogatóként, illetve toroköblítőként. Tudományosan igazolt, hogy jótékony hatást fejt ki neurodermatitis (allergiás vagy idegi alapú bőrbetegségek) esetén. Szilícium tartalma miatt pedig szerepe van a hajszálak, körmök, kötőszövetek felépítésében.

Hogyan használjuk?

Borágós vaj, Borágós zöldsaláta, Jeges tea borágóval
Tea: Jó vizelethajtó, alkalmazása vese- és hólyagbántalmak esetén ajánlott.

Borogatás: Negyed liter forró vízzel forrázzunk le 5 evőkanál apróra vágott borágó-levelet, majd 10 perc eltelte után szűrjük le. Mullpólyás borogatást tehetünk a gyulladt bőrfelületre, naponta akár többször is.

Olaj: A gyulladt és száraz bőr bedörzsölésére javallott. A borágóolaj gyógynövény-szaküzletekben és bioboltokban kapható.

Fűszerként: Virágát salátákba, köretek és sütemények díszítésére használják, akár szárítva is.

Jó tudni!

A borágó levelét és virágát nem szabad túlzott ideig használni, mert úgy vélik, hogy bizonyos alkaloida-tartalma miatt káros hatású lehet.

Orvosi használata lehetséges májkárosító hatása miatt háttérbe szorul.


Figyelmeztetés
Cikkajánló

Témakör: Lélek

Így öregedjünk tudatosan!

Nem árt időben gondolnunk öregségünkre. Nem mindegy, hogy mi magunk formáljuk azt, vagy az formál, deformál minket. Milyen esélyeink vannak az élet utolsó negyedében? Hogyan lehet rá felkészülni?

tovább