Borágó
Borago officinalis L.

   
"Nagy szerepe van a hajszálak, körmök, kötőszövetek felépítésében."

Népies neve:

uborkaszagú fű, borvirág, borecs

A növény leírása:

Az érdeslevelűek (Boraginaceae) családjába tartozik, amit a neve is elárul. Szárait, leveleit és a virágok csészéjét serteszőrök borítják. A Földközi-tenger vidékéről származik, egyéves fűszer- és dísznövény.

Hogyan gyűjtsük?

  • Gyenge, friss levelét hideg italok készítéséhez, szendvicsek ízesítésére és sószegény diétához ajánlják.
A növény virágos hajtását, valamint magját hasznosítják gyógyászati célokra. Május- júniusban virágzik.

Mi van benne?

A növény nyálkaanyagokat, flavonoidokat, pirrolizidin alkaloidokat, nyomokban illóolajat tartalmaz. Magja gazdag gamma-linolénsavban, amely értékes zsírsav, a vér kedvező zsír- és koleszterin-szintjeinek kialakításában van szerepe.

Mire jó?

Közismert vizelethajtó, de alkalmazzák vese- és hólyagbántalmak esetén is. Külsőleg kelések érlelésére használják borogatóként, illetve toroköblítőként. Tudományosan igazolt, hogy jótékony hatást fejt ki neurodermatitis (allergiás vagy idegi alapú bőrbetegségek) esetén. Szilícium tartalma miatt pedig szerepe van a hajszálak, körmök, kötőszövetek felépítésében.

Hogyan használjuk?

Borágós vaj, Borágós zöldsaláta, Jeges tea borágóval
Tea: Jó vizelethajtó, alkalmazása vese- és hólyagbántalmak esetén ajánlott.

Borogatás: Negyed liter forró vízzel forrázzunk le 5 evőkanál apróra vágott borágó-levelet, majd 10 perc eltelte után szűrjük le. Mullpólyás borogatást tehetünk a gyulladt bőrfelületre, naponta akár többször is.

Olaj: A gyulladt és száraz bőr bedörzsölésére javallott. A borágóolaj gyógynövény-szaküzletekben és bioboltokban kapható.

Fűszerként: Virágát salátákba, köretek és sütemények díszítésére használják, akár szárítva is.

Jó tudni!

A borágó levelét és virágát nem szabad túlzott ideig használni, mert úgy vélik, hogy bizonyos alkaloida-tartalma miatt káros hatású lehet.

Orvosi használata lehetséges májkárosító hatása miatt háttérbe szorul.


Figyelmeztetés