Articsóka, kerti
Cynara scolymus

   
"Sokoldalú gyógy- és fűszernövény"

Népies neve:

olaszparaj

A növény leírása:

A fészkesvirágzatúak (Compositae) családjába tartozik. A Földközi-tenger mellékén honos, évelő növény. Hazánkban kerti dísznövényként is kedvelik.

Hogyan gyűjtsük?

  • Az első évben csak fonáklemezű tőleveleket fejleszt, a második évben fejlődnek ki a szárak.
A hazai gyógynövényboltokban, piacokon beszerezhető.

Mi van benne?

Gyógyászati célokra a növény alsó leveleit alkalmazzák, melyek a feldolgozás során keletkező klorogénsavat, cinarint tartalmaz, valamint megtalálhatók benne flavonoidok, szeszkviterpén laktonok is.

Mire jó?

A növény leveléből készített tea fogyasztása epe- és májbántalmak esetén ajánlott. Javasolják fogyasztását emésztési panaszok és étvágytalanság esetén. Megfigyelték, hogy a koleszterin epefolyadékkal történő eltávolításával egyes esetekben a koleszterinszintet is csökkenteni képes, tehát epetermelést fokozó hatása van. Májvédő hatású.

Hogyan használjuk?

Articsókafőzelék, Articsóka saláta , Articsókás pita
Tea: A növény leveléből készített tea epe- és májbántalmak esetén alkalmazható. Konyhai használata is hasznosítják főzelék, saláta formájában.

Jó tudni!

Az articsóka elkészítése során ne alkalmazzunk alumíniumedényt, mert megsötétedik benne.


Figyelmeztetés
Tippek:

A szájhigiéniának is van köze a szívinfarktushoz. A fogszuvasodás közvetetten gyengíti az immunrendszert, és árt az artériáknak, a szívinfarktus kialakulásában is lehet szerepe. A rendszeres fogmosás mellett a fogselyem használata is ajánlott.