A növény leírása:
A fekete áfonya a hangafélék (Ericaceae) családjába tartozó, a nyirkos, savanyú talajú erdőket kedvelő 20-40cm magas cserje. Észak-Európából származik, ahol vadon, erdők szélén, lankásokon, középhegységekben él.
Hogyan gyűjtsük?
A fekete áfonya kedvenc tápláléka a vadon élő állatoknak, medvéknek, fajdoknak.
A növény gyenge, leveles hajtásait, és érett termését gyűjtik. Bogyótermései mélykék színűek, hamvasak, ízük kellemes. A cserje május-júniusban virágzik, termése augusztusban érik.
Mi van benne?
A levél (Myrtilli folium) cseranyagokat, flavonoidokat, iridoidokat, króm és mangán vegyületeket tartalmaz.
A termés (Myrtilli fructus) katechin típusú cseranyagot, gyümölcssavakat, invert cukrot, antociánglikozidát, tartalmaz.
Mire jó?
A levélből készült tea jó szél- és vizelethajtó, megszünteti a bélrendszer hurutos megbetegedéseit. Segít vese- és hólyagbántalmak esetén is. A levélből előállított szereket külsőleg összehúzó szerként alkalmazzák. Belsőleg történő használatra időskori cukorbetegség esetén alkalmazható szakorvosi felügyelet mellett.
A termésből szintén készítenek teát gyomor- és bélhurut, hasmenés kezelésére, de közkedvelt és ízletes a belőle előállított lekvár, szörp és bor is. Az áfonyabor erősítő hatású.
A vadon élő áfonya termésének tápértéke nagyobb a kiskertekben termesztettekénél.
Retinaproblémák, látászavarok esetén is felhasználást nyer.
Terméséből "gyógypálinkát" is főznek, melyet szájüregi és fogínygyulladás esetén fogyasztanak. Baktériumölő hatással is rendelkezik.
Az áfonya kivonatos formában gyógyszertárakban kapható.
Tea: A levélből készült teát elsősorban szél- és vizelethajtóként, illetve bélhurut ellen használják, de alkalmazzák vese- és hólyag-megbetegedések esetén is. A terméséből készített tea, kellemes íze miatt mindennapi üdítő folyadékként fogyasztható.
Konyhai felhasználás:
Ízletes bogyóterméséből szörpöt, lekvárt, bort készítenek.
Jó tudni!
Az erdőben szedett áfonyát alaposan mossuk meg, mert vadállatok (pl. róka, vaddisznó) járkálhatnak sűrű cserjéi között, és a testükről különböző kórokozók kerülhetnek át a növényre.
A fekete áfonya leveleinek nyersen történő, túlzott fogyasztása mérgezést okozhat.
Az időskor kezdete a számvetések ideje. Felmerülnek az élet értelmére vonatkozó kérdések: mit értem el, megvalósítottam-e, amit szerettem volna. Ezzel egy időben számos szükségszerű veszteséggel vagyunk kénytelenek szembesülni. Nem mindegy, hogyan.