Áfonya, fekete
Vaccinium myrtillus

   
"A csodálatos fekete áfonya"

Népies neve:

kukojsza

A növény leírása:

A fekete áfonya a hangafélék (Ericaceae) családjába tartozó, a nyirkos, savanyú talajú erdőket kedvelő 20-40cm magas cserje. Észak-Európából származik, ahol vadon, erdők szélén, lankásokon, középhegységekben él.

Hogyan gyűjtsük?

  • A fekete áfonya kedvenc tápláléka a vadon élő állatoknak, medvéknek, fajdoknak.
A növény gyenge, leveles hajtásait, és érett termését gyűjtik. Bogyótermései mélykék színűek, hamvasak, ízük kellemes. A cserje május-júniusban virágzik, termése augusztusban érik.

Mi van benne?

A levél (Myrtilli folium) cseranyagokat, flavonoidokat, iridoidokat, króm és mangán vegyületeket tartalmaz.

A termés (Myrtilli fructus) katechin típusú cseranyagot, gyümölcssavakat, invert cukrot, antociánglikozidát, tartalmaz.

Mire jó?

A levélből készült tea jó szél- és vizelethajtó, megszünteti a bélrendszer hurutos megbetegedéseit. Segít vese- és hólyagbántalmak esetén is. A levélből előállított szereket külsőleg összehúzó szerként alkalmazzák. Belsőleg történő használatra időskori cukorbetegség esetén alkalmazható szakorvosi felügyelet mellett.

A termésből szintén készítenek teát gyomor- és bélhurut, hasmenés kezelésére, de közkedvelt és ízletes a belőle előállított lekvár, szörp és bor is. Az áfonyabor erősítő hatású.

A vadon élő áfonya termésének tápértéke nagyobb a kiskertekben termesztettekénél.

Retinaproblémák, látászavarok esetén is felhasználást nyer.

Terméséből "gyógypálinkát" is főznek, melyet szájüregi és fogínygyulladás esetén fogyasztanak. Baktériumölő hatással is rendelkezik.

Az áfonya kivonatos formában gyógyszertárakban kapható.

Hogyan használjuk?

Áfonyabefőtt, Áfonyalekvár , Áfonyaszörp
Tea: A levélből készült teát elsősorban szél- és vizelethajtóként, illetve bélhurut ellen használják, de alkalmazzák vese- és hólyag-megbetegedések esetén is. A terméséből készített tea, kellemes íze miatt mindennapi üdítő folyadékként fogyasztható.

Konyhai felhasználás:

Ízletes bogyóterméséből szörpöt, lekvárt, bort készítenek.

Jó tudni!

Az erdőben szedett áfonyát alaposan mossuk meg, mert vadállatok (pl. róka, vaddisznó) járkálhatnak sűrű cserjéi között, és a testükről különböző kórokozók kerülhetnek át a növényre.

A fekete áfonya leveleinek nyersen történő, túlzott fogyasztása mérgezést okozhat.


Figyelmeztetés
Cikkajánló

Témakör: Aranyér

Praktikus tanácsok aranyérre

Fájdalmas, égető, viszkető csomó odalent. A beteg sok esetben öngyógyító házi szerekkel és vény nélküli gyógyszerkészítményekkel gyorsan és hatékonyan szabadulhat meg állandó útitársa, az aranyér kellemetlenkedéseitől.

tovább