Tinktúra: A tinktúrák növényi (esetleg állati) drogokból készített alkoholos vagy éteres-alkoholos híg kivonatok, melyeknek színe, szaga és íze a felhasznált drogra és a kivonó folyadékra jellemző. Úgy készítik, hogy a feldolgozni kívánt növényi részt több napig nedvességmegkötő anyag felett szárítják, majd maga a kivonás áztatással vagy perkolálással (A perkolálás szakaszos kivonási mód, amikor a kivonófolyadékot lassan, fölülről lefelé folyatva áramoltatják át a drogon.) történik. Évente ellenőrizni kell, hogy a tinktúrák gyártáskor beállított hatóanyagtartalma nem változott-e. A tinktúrák többsége ugyanis fényérzékeny, fénytől védve kell tartani. A leggyakrabban használt tinktúrák a görcsoldó hatású belladonna tinktúra, a köptetőként alkalmazott szappangyökér, ipekakuána, kakukkfű tinktúra, az emésztést elősegítő kínakéreg és a sztrichnosz tinktúra, a száj- és torokecsetelésre használt ratanhia tinktúra és a nyugtató hatású valeriána tinktúra.



Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!