Mindennapi "csodaszerek"


Az egészség megőrzésében, kisebb betegségek kezelésében, megelőzésében hazánkban és szerte a világon fontos szerepet kapnak a "természet patikájából" származó szerek.

A növényi eredetű, a népgyógyászatban hosszú ideje sikeresen alkalmazott, jól bevált termékek, speciális biotermékek, régen elfeledett élelmiszerek.

Ezek, attól függően, hogy hatásukat milyen módon bizonyították - bizonyították-e egyáltalán, illetve milyen típusú és milyen mennyiségű hatóanyagot tartalmaznak, van-e bennük hatóanyag -, lehetnek gyógyszerek, gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású termékek, táplálékkiegészítők (más néven: étrend-kiegészítők, funkcionális élelmiszerek), funkcionális termékek, esetleg kozmetikumok stb.
Ha ezek - az egyébként kedvező élettani hatású termékek - nem gyógyszerek, illetve gyógytermékek, sem a szó mindennapi értelmében vett élelmiszerek, ún. határterületi készítményeknek is tekinthetők.
Az alábbiakban összefoglaljuk, hogy mire vigyázzunk, ha ilyen ún. határterületi termék hirdetését olvassuk, illetve ilyen készítményt vásárolunk.

Hogyan győződhetünk meg a termék hitelességéről?

Betegségmegelőzés, súlyos betegség gyógyítása, gyors, koplalás nélküli fogyás stb. érdekében képesek vagyunk a legkülönfélébb "csodaszerekre" pénzt költeni. Sokukról nem lehet biztosan tudni, honnan származik, valójában mire való.

Mielőtt bármit megvásárolnánk, elkezdenénk szedni, érdemes megnézni a dobozt, hogy szerepelnek-e rajta a következők:
  • Mi a hatóanyag?
  • Ki a gyártó/forgalmazó?
  • Van-e engedélyszáma? Feltüntettek-e engedélyszámot?
  • Ki az engedélyező hatóság?
Ha sikerül fellelnünk valamiféle engedélyszámot, ebből következtethetünk az alábbira:
  • Mi lehet a termék besorolása (ha az engedélyező az OGYI: gyógyszer vagy gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású termék, ha OÉTI: élelmiszer, étrend-kiegészítő. Ha nem szerepel semmilyen engedélyező, akkor már gyanakodhatunk...)
  • Van-e gyártási száma, lejárati ideje? Nem járt-e le?
  • Fel van-e tüntetve, hogy mire használható? Az ajánlott javallat hitelesnek tűnik-e? Lehet-e egy termék hatásos, ha egyszerre gyógyítja "az asztmát, a tbc-t, az időskori elmebetegséget és a fogromlást..."? A dobozon szereplők összhangban vannak-e az olvasott, látott hirdetéssel? Ha nem, ismét gyanakodnunk kell!
Ha egyébként mindent rendben találunk, akkor is érdemes megbeszélni a gyógyszerésszel, a kezelőorvosunkkal, hogy a termék beilleszthető-e a korábban alkalmazott terápiába, nincs-e kölcsönhatása valamelyik szedett gyógyszerrel, nem befolyásolja-e károsan a fennálló egyéb betegségeket?

Hová forduljon az olvasó, ha szabálytalanságot észlel?


OGYI Reklámfelügyeleti Főosztály
1051 Budapest, Zrínyi u. 3.
Telefon/fax: (06-1) 267-6274

Gazdasági Versenyhivatal
Ügyfélszolgálat: 1054 Budapest, Alkotmány u. 5.
Telefon: (06-1) 472-8851

Ha a termék minőségével kapcsolatban merül fel kétség:
Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság
1088 Budapest, József krt. 6. Telefon: (06-1) 459-4800.

Szerző:Forrás:Megjelent:
Abádiné dr. Erdei IldikóEgészségtükör2003. december 9.

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább