Ismerkedés az akupunktúrával a chaten

A babaszoba.hu chatjének vendége legutóbb prof. Dr. Yu Funian, hagyományos kínai orvos volt, akivel a klasszikus kínai gyógymódokról, az akupunktúráról, az akupresszúráról és a gyógynövények használatáról beszélgethettek az érdeklődők.

A keleti, kínai orvoslás azok közé a dolgok közé tartozik, amelyekről a legtöbb ember valamilyen információval rendelkezik ugyan, de amelyeket mégis a titokzatosság légköre vesz körül. Így érthető, hogy nagy érdeklődés kísérte, amikor a babaszoba.hu chatvendég sorozatában legutóbb Yu Funian professzornak, a Hagyományos Kínai Orvoslás Magyarországi Szövetsége elnökének tehettek fel kérdéseket. Legtöbben az akupunktúra felhasználási lehetőségeire voltak kíváncsiak.

Fogyókúra segítője lehet

Többen is érdeklődtek aziránt, hogy mennyiben segítheti elő a fogyást az akupunktúrás kezelés. Egy év alatt akár 30 kg-ot is lehet fogyni egészségesen, ez mindenkinél egyéni - válaszolt a professzor -, de egyáltalán nem mindegy az elhízás oka sem, például hormonzavarok esetén sokkal nehezebb a fogyás, ott először az eredendő betegséget kell kezelni.

Több kismama még szoptat, de már szeretné rendezni a testsúlyát. A szoptatás nem akadály, lehet akupunktúrát használni, csak az a fontos, hogy jó szakember legyen az orvos, tudnia kell, hogy a páciens szoptat, és ebben az esetben mi az, amit lehet szúrni és mit nem - figyelmeztette őket Yu doktor. Az akupunktúra mellett kiegészítésként alkalmazható fogyasztó gyógynövényekkel, teával és kapszulákkal azonban ebben az esetben csínján kell bánni: a baba korától függetlenül, amíg szoptat valaki, addig csak az akupunktúra ajánlott, hogy a tejbe ne juthassanak át olyan anyagok, amikre a kicsinek nincs szüksége.

Az akupunktúra mellett nem kell különösebb diétát tartani, csak arra kell figyelni, hogy ne essenek túlzásokba sem a zsíros, sem a szénhidrátban gazdag ételekkel.

Ha pedig valaki gyermeket vár, Beiqishen teát ihat nyugodtan, de a fogyókúra semmilyen formája nem ajánlható a számára, gyógyteával sem, mert a fejlődő szervezetnek sok mindenre szüksége van, ami esetleg a fogyókúra során hiányzik a kismama táplálkozásából.

Immunerősítésre is használható

A hagyományos gyógymódok jellegzetes területe az immunerősítés, amely megelőzésként, illetve a lábadozást segítve is alkalmazható. Ebben mind az akupunktúra, mind a gyógynövény-keverékek jó szolgálatot tesznek, és egymás hatását erősítik. Kérdésre válaszolva Yu Funian professzor például a Beiqishen teát ajánlotta, mint ami az immunrendszert, az energiát tonizálja, erősíti, javítja a keringést, a betegségek megelőzésében kiváló.

A teát a Herbaház és a Zöld Forrás üzletekben, vagy a Mediline üzletekben, illetve a Keleti pályaudvarhoz közel, a Bethlen Gábor u. 8. szám alatti hagyományos kínai rendelőben is meg lehet vásárolni.

Idült bajok

Nemegyszer fordul elő, hogy a hosszú ideig tartó kezeléssorozat után a konzervatív, nyugati orvoslás mintegy "lemond" egy-egy beteg állapotának további javíthatásáról, mondván, hogy a megmaradt tünetekkel már nincs mit tenni, azokkal meg kell tanulnia együtt élni a betegnek. Így járt az a fiatalasszony is, akinek az arca lebénult (facialis paresis). A galvánkezelés sokat javított rajta, de azóta újra megjelentek a kellemetlen tünetek: a hunyorgás, a szem akarattól független becsukódása. Yu professzor szerint a vírusos eredetű facialis paresis jól kezelhető akupunktúrával, igen sok ilyen betege van a kínai rendelőnek, és jó eredményeket tudnak elérni velük. A meridián jó működését helyre kell állítani, a facialis paresist okozó vírust ki kell irtani - sorolta -, és, mint minden bénulásos panaszra, igaz erre is, hogy minél korábban kezdik meg a terápiát, annál nagyobb az esély a gyógyulásra.

Hasonlóan kellemetlen "maradványtünetről" számolt be az a kérdező, aki a rosszul hegedt gátmetszés miatti visszatérő, ciklusonként felerősödő fájdalomtól szenved már fél éve, ami a boldog házaséletét is nagyban akadályozza. Mivel a gátmetszés következménye is meridián zavar - válaszolta Yu professzor -, erre jó az akupunktúra és az intim torna is, a rendelőmben mindkettőre van lehetőség. Javasolt lehetne gyógynövényes ülőfürdő is, az ehhez szükséges gyógynövénykeveréket személyre szabottan, vizsgálat után állíthatnák össze a kínai gyógynövényekből. Hasonló problémával már kezeltem betegeket, látnom kell a zárójelentéseket, és akkor el lehet kezdeni egy akupunktúrás kezelést, ez szokott használni. Akupunktúrával helyre állítható a terület energiaellátása, keringése, beidegzése, ha még időben kezdjük meg a kezelést. A meridián zavar a terület rossz energia-ellátását, rossz keringését jelenti. Erre hatással vannak a menstruáció hormonális változásai is, ezért fájhat ezekben az időszakokban. Még ha, mint esetünkben, sebészeti beavatkozásnál sérült a meridián, azt is optimalizálni lehet, az eredmény attól függ, milyen alapállapotból indulunk.

Hasonlóan szülés után visszamaradt probléma kínozza azt a chatelőt, aki a kisbabája születése óta, kilenc hónapja fájlalja a derekát, és ebben kért tanácsot. Lehet, hogy a szülés meridián blokkot okozott, és ezért maradt meg azóta is a derékfájás - jött a válasz. Ez valószínűleg izom eredetű fájdalom, ki kellene vizsgálni, mi áll a háttérben, például a derékfájásra az akupunktúra és a masszás, illetve köpölyözés javasolható, persze, csak ha már ki van vizsgálva a beteg és nincs gerincsérv, vagy más szervi panasz a háttérben. Az egyes szervekhez tartozó meridiánok állapotát alapvetően pulzusdiagnosztika és nyelvdiagnosztika segítségével mérik fel a kínai orvoslásban.

Ekcéma kezelése

Egészen más jellegű, de szintén elhúzódó problémával kereste fel a professzort az a 22 éves lány is, akinek öt éves kora óta vannak ekcémás bőrtünetei. Kenőcsökkel, belsőleg tablettával még nem sikerült tartós eredményt, javulást elérni vele.

Az ekcéma nehéz bőrbetegség, és azok közé tartozik, amelyeknél nemcsak a tüneteket kell kezelni, hanem az okokat is - mutatott rá Yu Funian professzor. Lehet például lép meridián gyengeség az eredete, akkor addig nem fog meggyógyulni, amíg az eredendő okokat meg nem szüntetik. A kérdésre, hogy milyen vizsgálattal lehet az ilyen jellegű bajokat kideríteni, és az eddig őt kezelő bőrgyógyász miért nem küldte effélére, a professzor azt válaszolta, hogy a nyugati orvoslás szemlélete más, mint a keletié, a meridián-zavarok pedig olyan problémák, amiket nem mindig lehet kimutatni laborvizsgálatokkal, műszerekkel. A hagyományos kínai orvoslás pulzusdiagnosztikával, nyelvdiagnosztikával és anamnézis felvétellel állapítja meg a bajok eredetét.

Árthat-e a füllyukasztás?

Olyan kérdés is akadt, amelyet nem betegséggel kapcsolatos aggodalom, hanem egyszerű elővigyázatosság diktált. A füllyukasztással kapcsolatban kérdezte egy felhasználó, hogy kell-e tartania attól, hogy a fülbevalók számára fúrt lyukakkal esetleg olyan akupunktúrás pontokat találnak el, amiknek az irritációi azután negatívan befolyásolhatják a szervezete működését.

A fülkifúrás mindenkinek az egyéni ízlése szerint történhet - felelte a szakértő. Természetesen akupunktúrás területeket érinthet a füllyukasztás, de ezzel nem az a baj, hogy esetleg ingerli az adott ponttal összeköttetésben lévő szervet, hanem az, hogy a kilyukasztásával a páciens elveszíthet értékes kezelési pontokat, ha majdan akupunktúrás gyógymódra lenne szüksége.

Babás gondok

A babaszoba.hu jellegéhez illően több, a csecsemők gondozásához kapcsolódó kérdés is érkezett. Az anyatej termelődését szeretné serkenteni valahogy egyik kismama kérdezőnk, és a saját magának végzett vagy szakembertől kapott akupresszúrás kezeléstől remélt javulást.

Yu doktor véleménye szerint azonban az anyatej serkentésére az akupresszúra nem elég hatékony, gyógynövényteát tudna javasolni, amit személyre szabottan kellene összeállítani. A kevés tej termelődésének oka is lehet meridián zavar, ez vizsgálattal megállapítható.

Egy nagyobbacska csecsemő édesanyja a fogzás megkönnyítéséhez kért tanácsot, van-e a fájdalom csillapítására, a fogacskák előbújásának gyorsítására valamilyen gyógynövény. Yu professzor szerint azonban a fogzás természetes folyamat, amely kezelést nem igényel. Jó, ha ilyenkor sokat tud rágni a baba, például erre a célra kifejlesztett rágókákat, játékokat, amelyeket célszerű egy kicsit lehűteni. Lehetőség szerint legyen a fogzáskor a kicsi sokat napon, hogy D-vitamint "gyűjthessen be", adni kell neki a szükséges D-vitamin mennyiséget, a szoptatós mama pedig igyon sokat, egyen csontlevest, hallevest, hogy a kalciumot pótolni tudja.

Kínai rendelő a Keleti mellett

Yu Funian rendelésére a 342-2772 telefonszámon lehet bejelentkezni, internetes címe a www.akupunktura-prof.hu, ahol sok más információt is lehet olvasni.

Rendelőjébe leggyakrabban reuma, fejfájás, derékfájás, allergia, menstruációs zavarok, idegesség, stressz, depresszió, meddőség, impotencia kezelésre jönnek a betegek. A hagyományos kínai orvoslás neves magyarországi szakértőjének rendelője a Keleti pályaudvarnál, a Bethlen Gábor u. 8. alatt található, a vizsgálat ára 3.000 Ft.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +21 °C
Minimum: +6 °C

A fátyol- és átmenetileg megnövekvő gomolyfelhőzet mellett legalább több órára kisüt a nap. Csapadék nem valószínű. A délnyugati, déli szelet élénk, a nyugati országrészben erős, főként az Északnyugat-Dunántúlon helyenként viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 24 fok között várható. Késő estére általában 12 és 17 fok közé hűl le a levegő. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra