A növények titkos ereje

Némelyek esküsznek a növények gyógyító hatására, mások viszont csak legyintenek. Bármiben hiszünk is, tagadhatatlan, a növényi hatóanyagokból készült orvosságok sokféle betegségre nyújtanak enyhülést.

Némelyek esküsznek a növények gyógyító hatására, mások viszont csak legyintenek. Bármiben hiszünk is, tagadhatatlan, a növényi hatóanyagokból készült orvosságok sokféle betegségre nyújtanak enyhülést.

A gyógynövény-terápia, a különböző füvek és növények használata a betegségek gyógyításában, majdnem egyidős az emberiséggel. Kínában a növényekkel való kúrálásnak 5000 éves múltja van. Ma is ez a kínai orvostudomány egyik legfontosabb módszere. Az ókori Egyiptomban, Indiában a gyógynövények ugyancsak előkelő helyet foglaltak el a gyógyításban. A középkori Európában az étkezésre és gyógyításra használatos növényeket a nagy gyógynövényligetekben és a szerényebb kiskertekben egyaránt termesztették. A nyomtatás feltalálása után sorra jelentek meg a "füvészkönyvek", hatásukra egyre szélesebb körben váltak ismertté a gyógynövények.

A XVIII. században több "felvilágosult" orvos azt tartotta a gyógynövényekről, hogy azok csak a vidéki ember bajainak kúrálására valók. Városi pácienseik és a maguk gyógyításában előnyben részesítették a bonyolultabb (de nem szükségszerűen hatásosabb) patikaszereket. Voltak, akik a gyógynövényeket leértékelték, mert azok eredményeire nem lehetett tudományos magyarázatot adni. Hatóerejük némely orvosok szerint annak tudható be, hogy létezik egy feltételezett kapcsolat a gyógynövények és a csillagok között. Ahogy a sebészet fejlődött, a növénygyógyászat úgy ment ki a divatból, furcsaságnak tekintették, amit nem kell túl komolyan venni. Manapság sok ember szenved a gyógyszerek ismert (és ismeretlen) mellékhatásaitól. Az inga visszalendült, a gyógynövény-terápiák ismét divatba jöttek. Az emberek keresik a hagyományos, természetes kezelési módokat fájdalmaikra, nyavalyáikra.

A gyógynövények hatása

A növények gyógyító ereje vegyi összetételükből ered. A modern gyógyszergyárakban kivonják a növényekből a hatóanyagot, majd gyógyszert gyártanak belőle. A gyógynövény-kutatók rámutatnak arra, hogy sok gyógynövény többféle hatóanyagot tartalmaz, amelyek együttesen, egymást kiegészítve fejtik ki hatásukat. Azt mondják, ezek a természetes keverékek teszik a belőlük készült szereket hatékonnyá. Ha bárki kételkedne a növények gyógyító erejében, az gondoljon arra, hogy a leghatásosabb gyógyszerek közül jó néhány különféle növények hatóanyagainak a szintetikus úton előállított másolata. Egyes nátha elleni inhalálásra használt szerek ugyanúgy növényekből származnak, mint például az aszpirin. A gyógyszercégek óriási összegeket költenek a növények hatóerejének kutatására. Talán ennek is köszönhető, hogy a gyógyítás két alapvető módszere mind közelebb és közelebb kerül egymáshoz.

Legyünk óvatosak

Minél többen keresnek enyhülést a növények, a természetes gyógymódok segítségével, annál több, e témával foglalkozó könyvet dobnak piacra. Előfordul olyan kiadvány is, amelynek hitelessége megkérdőjelezhető. Az öngyógyítás - sem gyógynövényekkel, sem szintetikus gyógyszerekkel - nem kockázatmentes. A növények nem csodaszerek, bár hatásuk néha szinte hihetetlen. Ahhoz, hogy a gyógynövényt biztonságosan alkalmazhassuk, fontos a pontos diagnózis. A megfelelő gyógynövények kiválasztásához növény- és gyógyszertani szaktudás szükséges. Az adagolás, valamint a receptúra betartása fontos, hiszen ettől függ az eredmény, a növény jótékony, avagy ártó hatása. Óvatosságra int, hogy némelyik gyógynövény nagyon hasonlít más veszélyes növényre, például a petrezselyem levele könnyen összetéveszthető a mérgező bürökkel. A növényeket megfontoltan kell kezelni. Például a macskagyökér minden nyugtató és álomhozó hatása ellenére okozhat migrént, sőt görcsös rángást is, ha nem előírás szerint használjuk. Jó, ha a tapasztalatlan ember óvatos, kerül bizonyos növényeket, például a gyűszűvirágot, amely rendkívüli tulajdonságokkal rendelkezik, viszont könnyen lehet veszélyes is. Erős, szívre ható alkaloidái miatt nem használható háziszerként.

Éghajlat és környezet

Ahhoz, hogy a növénygyógyászat a legjobb hatással legyen ránk, kellenek a képzett természetgyógyászok, akik tökéletesen ismerik a növények tulajdonságait, származását. A növények hatóereje ugyanis függ attól, hogy hol termesztették, milyen magasságban, éghajlaton, mennyire szennyezett vidéken, milyen körülmények között. Veszélyt jelenthet, ha a gyógyításhoz használt növény rovarirtót, gombaölő szert vagy nehézfém-maradványokat tartalmaz.

A gyűjtés ideje

A növény gyógyító ereje, hatóanyag-tartalma függ még a begyűjtés idejétől, a növény érettségétől. Általános szabály, hogy a virágokat akkor kell leszedni, amikor még nem nyíltak ki teljesen, a gyümölcsöket pedig akkor, amikor már nagyon érettek. A növényeket száraz időben kell begyűjteni, pirkadat után, amikor a harmat már fölszáradt. Utána a kellő ideig tartó szárítás következik, ami attól függ, hogy a növény gyökerét, héját, virágját, levelét, szárát vagy a magját szárítjuk-e. A gyógynövények idővel elvesztik hatékonyságukat. A virágokat egy, a leveleket két, a gyökereket pedig két-három éven belül fel kell használni. A növény felhasználásának módja részben meghatározza a hatását is. A tudomány segít abban, hogy ma már számtalan módon alkalmazhatunk gyógynövényeket, ám a legegyszerűbb és legrégibb a tea, amely lehet forrázat vagy főzet.

Kivonatok

A gyógynövényeket többféle módon alkalmazhatjuk, külsőleg és belsőleg egyaránt. A teák és főzetek a legismertebbek, de jó hatásúak azok a kapszulák is, amelyekbe egy vagy több gyógynövény hatóanyagát sűrítették por formájában. Ezek belsőleg hatnak. Léteznek oldatok, olajos és alkoholos kivonatok, esszenciák, ezekből általában a legkülönbözőbb gyógynövénykrémek, kenőcsök, balzsamok készülnek. Alkalmazhatók közvetlenül a bőrre kenve, dunsztkötésként, illetve borogatásként, attól függően, hogy az orvos mit javasol. Léteznek olyan gyógynövényoldatok, kivonatok amelyek külsőleg és belsőleg egyaránt használhatóak. A gyógynövények közül sokat fűszernövényként is használunk. Például a bazsalikom, a szurokfű, a muskotályzsálya, a citromfű, a tárkony, a menta olajos és/vagy ecetes kivonata egyes húsételek, levesek és saláták illatos és egészséges ízesítője. Fűszerolajokat és -eceteket házilag is készíthetünk: lazán töltsünk meg egy kisméretű befőttes üveget a kívánt fűszernövénnyel, öntsük fel hidegen sajtolt napraforgó- vagy kukoricacsíra-olajjal vagy 10%-os ecettel. Tegyük sötét helyre, időnként rázzuk fel. Három hét múlva szűrjük le, és máris használható.

Aszpirin

A tudósok az egész világot bejárják, hogy gyógyhatású növényeket találjanak. Tudják, hatalmas piaca van a "csodaszereknek", melyekkel sokféle betegség gyógyítható. A növényekből készült orvosságok közül a leghíresebb az aszpirin. Alapanyaga a fűzfa kérge, s megannyi tünet enyhítésére alkalmas. Jó a megfázásra, az influenzára, a fej- és fogfájásra, az izomfájdalmakra, továbbá ez az egyik legismertebb gyulladáscsökkentő a növényi hatóanyagú orvosságok közül. De ne felejtsük el, hogy a gyógynövények nem csodaszerek. Ha bármiféle kétségünk van, keressük fel az orvosunkat. A gyermeket váró anyáknak ajánlott óvatosan bánni a gyógynövényekkel éppúgy, mint bármilyen más gyógyszerrel. Ha gyógynövény alkalmazását követően valaki émelygést érez, hasmenése van, fáj a feje vagy szédül, azonnal hagyja abba az alkalmazást, és haladéktalanul forduljon orvoshoz. Már a régi indusok tudták, hogy minden betegségnek három fokozata van: az első a purvarupának nevezett legenyhébb tünet azt jelenti, hogy az alkat, az egyensúly állapota felbillent, a második fokozat a működés zavara, a harmadik az anyagi-testi elváltozás. Az egyensúly felbillenésekor vagy működészavar idején avatkozzunk be gyógynövénykúrákkal, természetes gyógymódokkal (mozgásgyakorlatok, diéta, légzésgyakorlat, ellazulás-kikapcsolódás, pozitív gondolatok stb.), amikor még aránylag könnyű a megoldás. 1. szám

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +17 °C
Minimum: +8 °C

Napos, gomolyfelhős idő várható, de közben délnyugat felől egyre nagyobb területen megnövekszik a felhőzet, estére már nagyrészt erősen felhős lesz az ég. Az Északi-középhegység térségében nem zárható ki délután zápor, esetleg zivatar, majd késő délutántól, estétől máshol is növekszik a csapadék esélye. A délnyugati szelet országszerte erős, több helyen viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 21 fok között várható, a déli, délkeleti tájakon lesz a legmelegebb idő. Késő estére 9 és 15 fok közé hűl le a levegő. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra