Az élelmiszerek csomagolása sok titkot rejt. Az összetevők listája majdnem mindegyiken megtalálható, de sokszor megfejthetetlen formában, E-számokkal jelölve csak az egyes anyagokat. Gondolkodott már azon, mi is bújik meg egy-egy szám mögött? Konkrétan kíváncsi valamelyik nevére, de csak a számát tudja? Írja be keresőnkbe, és mi megmutatjuk Önnek, mi rejtőzik a szám mögött!
Listázhatja ezeket a titokzatos anyagokat számuk szerinti sorrendben, de megnézheti a bizonyítottan káros hatásúakat is, ha a megfelelő listagombra kattint! Amennyiben az egyes kategóriák tagjaira kíváncsi, válasszon a lenti felsorolásból.
Kategóriák
AntioxidánsokMegakadályozzák a káros romlási folyamatokhoz vezető oxidációs folyamatokat, például a zsiradékokban, olajokban.
Aromák és ízfokozókTermészetes, természetazonos és mesterséges típusai egyaránt lehetnek, de mindegyik elkülönítetten és dúsítva tartalmazza a zamatot adó anyagokat.
Csomósodást és lesülést gátló anyagokNedvszívó hatású anyagok, melyek főleg a por alakú élelmiszerek csomósodását, összetapadását késleltetik vagy szüntetik meg.
EmulgálószerekOlaj a vízben? Ezekkel az anyagokkal lehetséges ilyet is előállítani. Fontosak a krémes állagú élelmiszereknél és kozmetikumoknál.
EnzimekTermészetes biológiai anyagok, melyeket leggyakrabban a gyártás során használnak fel, technológiai segédanyagként.
Savanyúságot szabályozó anyagokA szilárd és folyékony élelmiszerek, italok ízét alakítják ki velük. A legkevésbé ártalmas csoport.
SűrítőanyagokSegítik a megfelelő állag kialakítását és megőrzését, de fontosak az élelmiszeripari műveletek során is.
SzínezékekTermészetes vagy mesterséges eredetű anyagok, melyeket az élelmiszerek színének kialakítására használnak.
TartósítószerekÓvják az élelmiszerek minőségét és növelik az eltarthatóságukat.
Tippek:
A láb normál hőmérséklete 30 °C körül van. Hogy ezt hidegben is jobban megőrizhesse, elősegíthetjük lábfürdőkkel. A rozmaring- és levendulaolajos lábvíz fokozza a vérkeringést, és kellemes illatú!