HáziPatika.com

 
A vizsgálat neve:  Vesefestés

Célja
Az urográfiás vizsgálatot leggyakrabban azért végzik, hogy láthatóvá tegyék a vesék üregrendszerét, a húgyvezetéket és a húgyhólyagot. Pontosan meg lehet határozni a gyanított vesekő helyét. Következtetni lehet a vesék működésére és arra, hogy a jelzett kő milyen mértékben akadályozza a vizelet elfolyását. Egyéb betegségekre, például a húgyutak daganatos betegségeire vagy a környező szervek betegségeire is lehet következtetni.

Leírás
Azok a szervek, melyeken a röntgensugár akadálytalanul halad át, nem adnak röntgenárnyékot. Ha ezeket a szerveket röntgennel akarjuk vizsgálni, akkor valamilyen módon meg kell tölteni őket röntgenárnyékot adó, sugárfogó anyaggal. Ezek az anyagok a kontrasztanyagok.

Az urográfia során a jódtartalmú kontrasztanyagot a vénán (gyűjtőéren) keresztül a véráramba juttatják, majd a vese innen választja ki a húgyutakba.

A röntgenképen ábrázolódik a kontrasztanyag kiválasztása következtében kirajzolódó üregrendszer és húgyvezeték. Egy-egy adott időpillanatban hagyományos röntgenfelvétel készül. Több felvételsorozatból álló, időigényes vizsgálat, miközben testhelyzet-változtatásra kérhetik a vizsgált személyt, a felvételek elkészítésekor olykor szükség van a lélegzet visszatartására.

Előkészítés
A kontrasztanyag hányingert, émelygést okozhat, ezért célszerű a vizsgálatra éhgyomorral menni.

Figyelem!
A fejlődő magzat különösen érzékeny a röntgensugár okozta károsodásokra, ezért a nők terhességüket vagy annak lehetőségét feltétlenül jelezzék a vizsgálat előtt.

A cukorbeteg páciens számoljon be betegségéről a vizsgálatot végzőnek, mert bizonyos gyógyszerek szedése mellett a kontrasztanyag nem adható be.

Az alkalmazott kontrasztanyag allergiás reakciót okozhat! A tudott jódérzékenységet szintén jelezni kell a vizsgáló orvosnak.

Jó, ha tudja
Időigényes vizsgálat, előfordulhat, hogy a pácienst többször visszahívják a vizsgálóhelyiségbe, hogy megnézzék, mennyi kontrasztanyag választódott ki 1-2 óra alatt az üregrendszer felé.

Veszélye
A méhen belüli magzat fokozottan érzékeny a röntgensugárra.

Az allergiás reakció rendszerint ritka és enyhe, pl. bőrpír, csalánkiütés, bőrviszketés jelentkezik, de a kontrasztanyag-allergia egyéb gyógyszer- és vegyszerallergiákhoz hasonlóan súlyos, akár életveszélyes szövődmények, ún. anafilaxiás sokk kialakulásához is vezethet.

Bár a vizsgálattal járó sugárterhelés alacsony és az allergiás reakció is viszonylag ritka, mégis csak akkor végzik el, ha az általa nyelt információ feltétlenül szükséges a kezeléshez, esetleg megváltoztatja az alkalmazott terápiát.

A tűszúrás helyén vérzés, bőrbevérzés, gyulladás keletkezhet.

Fájdalom
A vizsgálat fájdalmatlan, a tűszúrás kellemetlenségével jár.

Lelet
Rendszerint könnyen és jól értelmezhető. Megadják benne a vesék kontrasztanyagÓkiválasztásának ütemét, az üregrendszer és a húgyhólyag alakját, a húgyvezetékek lefutását.

A leletben az orvos beszámol az esetleges elfolyási akadályok (leggyakrabban kövek, ritkábban daganatok) helyzetéről, nagyságáról. Egyéb vizsgálatot, pl. kompútertomográfiás (CT-) vizsgálatot is javasolhathak.

Szerző: Dr. Szabó Noémi - radiológusLektor: Dr. Kökény Zoltán