HáziPatika.com

 
A vizsgálat neve:  Timpanometria

Célja
A fülkürt működéséről és a dobüregben lévő légnyomásról, a középfül működéséről ad felvilágosítást. Vizsgálja a dobhártya működését, azt érzékeli, hogy légnyomásváltozás mellett miként változik a dobhártya mozgása, és méri a középfülben lévő nyomást. Segít kimutatni a középfülben lévő folyadékot, a dobhártya hegesedéseit és többek között azt, ha a hallócsontocskák nem érintkeznek egymással rendesen, és nem vezetik megfelelően a hangot a belsőfül felé.

Leírás
A vizsgálat közben a páciens kényelmesen ül a székben. A vizsgálat speciális készülékkel történik, a készüléknek több típusa is létezik. A külső hallójáratot egy légmentesen záró dugóval elzárják. A dugón több furat is lehet. Az egyiken meghatározott energiával rendelkező hanghullámokat bocsáthatnak a dobhártyára, a másikban apró mikrofon érzékeli a dobhártyáról visszaverődő hangokat, míg a harmadik furaton keresztül a külső hallójárat légnyomása változtatható. Minél nagyobb (kóros) a nyomás a középfülben, annál merevebb a dobhártya, és annál több energia verődik vissza a dobhártyáról az érzékelő furat felé. A készülék grafikont rajzol, melyen a visszaverődött hangok erősségét tünteti fel, a hallójáratban lévő nyomás függvényében.

Előkészítés
Nem igényel.

Figyelem!
A vizsgálat csak ép dobhártya mellett végezhető, ezért annak épségéről a vizsgálat előtt meggyőződik az orvos.

Jó, ha tudja
Normális esetben a dobhártya két oldalán - a külső hallójáratban és a középfülben - azonos a nyomás. Ez, különböző kórállapotokban megváltozhat.

Veszélye
Veszélytelen vizsgálat.

Fájdalom
Nem fájdalmas vizsgálat.

Lelet
Többek között a dobüregi légnyomásról és a normálistól való eltérés fokáról tájékoztat.

Szerző: Dr. Marisch Ilona - fül-orr-gégészLektor: Dr. Kökény Zoltán