HáziPatika.com

 
A vizsgálat neve:  Réslámpa vizsgálat

Célja
A szem alaposabb megítélését, illetve mélyebb rétegeinek vizsgálatát teszi lehetővé.

A vizsgálóeljárás alkalmas:

  • a szem elülső 1/3 részének (szemhéjak, könnyszervek, kötőhártya, szaruhártya, elülső szemcsarnok, szivárványhártya, pupilla, szemlencse) tanulmányozására,
  • az egyes rétegek átlátszóságának/sűrűségének, vastagságának, mélységének meghatározására,
  • a szem elülső felszínén megtapadt idegentest helyének pontos meghatározására,
  • az idegentest lehetőség szerint minél kevesebb és kisebb mértékű melléksérüléssel való eltávolítására, a szaruhártya hámsérüléseinek kimutatására,
  • a könnyfilm stabilitásának vizsgálatára,
  • kiegészítő lencsékkel a csarnokzug, az üvegtest és a szemfenék vizsgálatára.

Leírás
A készülék működése nagy fényerejű, rés alakú, fokális (egy pontból kiinduló) fény és a binokuláris (két szemmel való egyidejű nézésre alkalmas) mikroszkóp kombinációján alapszik, lehetővé téve a nagy pontosságú (10-50-szeres nagyítással történő) vizsgálatot.

A fényforrásból kiinduló sugarakat lencsék gyűjtik össze és a készülék rés alakú nyílásában egyesítik. A továbbiakban ez a résfény szerepel fényforrásként. A rés szélessége növelhető vagy szűkíthető. Az innen kiinduló fénysugarakat a vizsgálandó területre vetítve, az mikroszkóppal megtekinthető.

A vizsgálat során a beteg a gép egyik oldalán foglal helyet, míg szemben ül a vizsgáló. A fejet az áll- és homloktámaszhoz kell szorítani, a szemeket (mindkettőt!) nagyra kell nyitni, és a vizsgáló által kért irányba kell tekinteni.

Előkészítés
Speciális előkészítést nem igényel.

Figyelem!
A vizsgálat után néhány óráig fényérzékeny lehet a szem, különösen, ha pupillatágító cseppeket kapott. Ez befolyásolhatja a látást, a gépkocsivezetést. Jó, ha a betegnek kísérője van. Mivel a pupillatágító cseppek hatása órákig akadályozzák a pupilla fényre történő szűkülését, tanácsos napszemüveget vinni, hogy az a szembe eső fény mennyiségét csökkentse.

Jó, ha tudja
Fontos, hogy a szemvizsgálat alatt mindig, mindkét szem legyen nyitva, függetlenül attól, hogy melyik oldal a panaszos, illetve hogy éppen melyik oldalt vizsgálják!

Veszélye
Veszélytelen

Fájdalom
A vizsgálat nem fájdalmas.

Lelet
A talált elváltozástól függően igen különböző lehet. A normál lelet eltérés nélkülinek írja le a szem alkotórészeit.

Szerző: Dr. Kabai Magdolna - szemészLektor: Dr. Kökény Zoltán