HáziPatika.com

 
A vizsgálat neve:  Galaktográfia

Célja
A vizsgálat célja, hogy láthatóvá tegye a mammográfiás képeken nem látható, tejutakon belüli, általában vérzést vagy váladékozást okozó apró szövetnövedékeket.

Leírás
A vizsgálat első lépésében a mellbimbó felől a váladékozó tejcsatornába vékony kanült vezetnek be. Ezen keresztül jódtartalmú kontrasztanyagot fecskendeznek a tejcsatornába. Ezután mammográfiás felvételt készítenek:

Az emlőt rá kell helyezni egy röntgenlemezre. Ezután az asszisztensnő egy másik lemezzel összenyomja, kilapítja a szervet. Az emlőkről kétirányú felvétel készül.

A felvétel elkészítése után a páciensnek várnia kell, míg a filmeket előhívják, rendszerezik. Pontos adminisztratív munka biztosítja, hogy az elkészült felvételek biztosan a vizsgált személy anyagát tartalmazó kartonhoz kerüljenek. A felvételeket a radiológus orvos átnézi, elolvassa a betegségével kapcsolatos dokumentációt, majd megírja véleményét.

Előkészítés
Előkészületre nincs szükség.

Figyelem!
A terhességet a vizsgálat előtt jelezni kell. A terhesség első 3 hónapja alatt a fejlődő magzat különösen érzékeny a röntgensugár okozta károsodásokra!

A kontrasztanyag allergiás reakciót válthat ki, ezért a tudott jódérzékenységet feltétlenül jelezni kell a vizsgálatot végző orvosnak.

Jó, ha tudja
A vizsgálat kellemetlenebb és veszélyesebb az egyszerű mammográfiás szűrővizsgálatnál.

Ezért elvégzése csak akkor indokolt, ha a bimbóból véres váladék ürül, vagy az ürülő váladék sejtjeinek mikroszkópos vizsgálata tejúton belüli betegség gyanúját veti fel.

Veszélye
Az említett sugárterhelésen és allergiás reakción kívül egyéb veszélye nincs.
Az emlőbimbó bőrén finom sérülés keletkezhet.

Fájdalom
A vizsgálat kellemetlen. Az erős, éles fájdalmat jelezni kell az orvosnak.

Lelet
A leletben szerepel, hogy a vizsgált tejút teljesen feltölthető-e kontrasztanyaggal, van-e telítődési akadályt képző elváltozás.

Szerző: Dr. Szabó Noémi - radiológusLektor: Dr. Kökény Zoltán